"Ik heb grote moeite om fraudeurs naar de rechtbanken te sturen, omdat ik op dit moment niet weet of die op een snelle en degelijke manier de fraude aanpakken", zei staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) op Radio 1 in een reactie op het nieuws dat de Britse bank HSBC goed 2.500 Belgen geholpen heeft de fiscus te rollen.

Crombez noemt dit "gewoon een criminele activiteit" en pleit voor sancties voor banken die dit aanbieden. "Natuurlijk is er een probleem bij het gerecht", klinkt het bij Crombez. "Je kan niet anders vaststellen. Alles wat naar buiten komt, is slecht. Dat betekent echter niet dat we het niet kunnen veranderen."

Hij verwijst daarmee ook naar het interview in De Morgen met Jean-Claude Delepière, topman van de antiwitwascel. Die zegt dat de politici bitter weinig ondernemen om de financiële fraude aan te pakken.

Moedeloos

De staatssecretaris zegt niet zo moedeloos te willen worden als Delepière. "We moeten doorgaan. Ik leg me er niet bij neer dat de strijd verloren zou zijn. We zijn wetten aan het veranderen. Kleine procedurefouten kunnen niet zomaar meer leiden tot vrijspraak, en we gaan ook gespecialiseerde strafrechters voor fiscale fraude installeren."

Crombez wou niet kwijt hoeveel geld al gerecupereerd is bij mensen die op de lijst van belastingontduikers staan. "Dat is in volle evolutie." Op de HSBC-lijst die De Tijd te pakken kreeg, staan onder meer PS'er en minister van staat Roger Lallemand, topdiamantair Maurice Fischler en concertorganisator Paul "Boogie Boy" Ambach. De 81-jarige Lallemand zat 20 jaar in de Senaat, en was eind jaren 80 even Senaatsvoorzitter. (Belga/EE)

"Ik heb grote moeite om fraudeurs naar de rechtbanken te sturen, omdat ik op dit moment niet weet of die op een snelle en degelijke manier de fraude aanpakken", zei staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) op Radio 1 in een reactie op het nieuws dat de Britse bank HSBC goed 2.500 Belgen geholpen heeft de fiscus te rollen. Crombez noemt dit "gewoon een criminele activiteit" en pleit voor sancties voor banken die dit aanbieden. "Natuurlijk is er een probleem bij het gerecht", klinkt het bij Crombez. "Je kan niet anders vaststellen. Alles wat naar buiten komt, is slecht. Dat betekent echter niet dat we het niet kunnen veranderen." Hij verwijst daarmee ook naar het interview in De Morgen met Jean-Claude Delepière, topman van de antiwitwascel. Die zegt dat de politici bitter weinig ondernemen om de financiële fraude aan te pakken. MoedeloosDe staatssecretaris zegt niet zo moedeloos te willen worden als Delepière. "We moeten doorgaan. Ik leg me er niet bij neer dat de strijd verloren zou zijn. We zijn wetten aan het veranderen. Kleine procedurefouten kunnen niet zomaar meer leiden tot vrijspraak, en we gaan ook gespecialiseerde strafrechters voor fiscale fraude installeren." Crombez wou niet kwijt hoeveel geld al gerecupereerd is bij mensen die op de lijst van belastingontduikers staan. "Dat is in volle evolutie." Op de HSBC-lijst die De Tijd te pakken kreeg, staan onder meer PS'er en minister van staat Roger Lallemand, topdiamantair Maurice Fischler en concertorganisator Paul "Boogie Boy" Ambach. De 81-jarige Lallemand zat 20 jaar in de Senaat, en was eind jaren 80 even Senaatsvoorzitter. (Belga/EE)