Crombez: ‘Hoogste pensioenen bevriezen tot minimumpensioen 1.500 euro bedraagt’

John Crombez © Belga Image

1.500 euro pensioen voor al wie voldoende lang heeft gewerkt, dat was het voorstel dat John Crombez onlangs lanceerde op de nieuwjaarsreceptie van SP.A. Vandaag zegt hij ook hoe hij dat voornemen (deels) wil betalen: door de stijging van de hoogste pensioenen te bevriezen.

Dat moet zowat 780 miljoen per jaar opbrengen. ‘De pensioenkloof moet elk jaar kleiner worden’, zegt Crombez donderdag in Het Laatste Nieuws.

Topambtenaren, rechters en parlementairen met een volledige carrière genieten van een pensioen tot 6.500 euro bruto per maand. ‘Te veel in verhouding tot wat gewone mensen krijgen’, vindt de SP.A-voorzitter. Hij wil de groei van de hoogste pensioenen vertragen of zelfs stoppen door bij elke indexering de solidariteitsbijdrage te verhogen met 1 tot 2 procent.

Concreet gaat het om al wie een hoger pensioen heeft dan 3.000 euro bruto. Vandaag zijn dat ongeveer 110.000 mensen.

Parallel met die aftopping wil sp.a elk jaar het minimumpensioen een beetje optrekken, tot het uiteindelijk op 1.500 euro komt. ‘De regering-Michel heeft de hoogste pensioenen nog opgetrokken’, zegt John Crombez. ‘Als we daar niets aan doen, zal het nooit lukken om iets te doen aan de laagste.’

Partner Content