"De opbouw van expertise bij de veiligheidsdiensten blijft een heikel punt. En de regering reageert niet. Men weet niet welke Syriëstrijders allemaal zijn teruggekeerd, en wie allemaal wordt opgevolgd."

Volgens de sp.a-voorzitter moeten meerderheid en oppositie samenwerken om voorstellen uit te werken. Hij denkt dat er nu eerst een eengemaakte politiezone dient te komen in Brussel, dat er meer middelen moeten gaan naar de veiligheidsdiensten, dat er werk gemaakt moet worden van de 48 uur voorhechtenis en dat de centrale databank voor terreurbestrijding beter moet.

"Na de aanslagen is er een commissie tegen terreur opgericht, waar alles beslist zou worden. Wel, er gebeurt niets. Eén voorbeeld: er is een databank voor de terreurbestrijding, maar ze werkt nog altijd niet zoals ze hoort. Dat is alsof je met een trotinette een racewagen achterna zit."

Crombez zegt dat er tweehonderd miljoen euro nodig is. Dat is veel in tijden van budgettaire krapte, maar het gaat over keuzes maken, zegt hij.

(Belga/WK)

"De opbouw van expertise bij de veiligheidsdiensten blijft een heikel punt. En de regering reageert niet. Men weet niet welke Syriëstrijders allemaal zijn teruggekeerd, en wie allemaal wordt opgevolgd." Volgens de sp.a-voorzitter moeten meerderheid en oppositie samenwerken om voorstellen uit te werken. Hij denkt dat er nu eerst een eengemaakte politiezone dient te komen in Brussel, dat er meer middelen moeten gaan naar de veiligheidsdiensten, dat er werk gemaakt moet worden van de 48 uur voorhechtenis en dat de centrale databank voor terreurbestrijding beter moet. "Na de aanslagen is er een commissie tegen terreur opgericht, waar alles beslist zou worden. Wel, er gebeurt niets. Eén voorbeeld: er is een databank voor de terreurbestrijding, maar ze werkt nog altijd niet zoals ze hoort. Dat is alsof je met een trotinette een racewagen achterna zit." Crombez zegt dat er tweehonderd miljoen euro nodig is. Dat is veel in tijden van budgettaire krapte, maar het gaat over keuzes maken, zegt hij.(Belga/WK)