De kritiek op het beleid van staatsecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zwelt aan. De kritiek komt nu ook uit eigen hoek, van Peter De Roo, de afgevaardigde voor de opvang van asielzoekers, die twee jaar geleden als crisismanager werd aangesteld om de asielcrisis op te lossen, zo schrijft De Standaard.

De Roo uit in een open brief in De Standaard scherpe kritiek op de afwachtende houding van De Block. Ondanks kritiek, leek zij aanvankelijk met die houding weg te kunnen komen, geholpen door een milde winter. Maar nu de vrieskou dan toch in het land is, wordt de crisis erg nijpend.

"U heeft tijd genomen om u in te werken, daarna uw beleidsnota geschreven en aan ons voorgesteld. We waren hoopvol, maar uw eerste beleidsbeslissingen baren ons zorgen", schrijft De Roo.

'De kinderen, daar had u het moeilijk mee. Toch?'
"Gezinnen met kinderen, mannen en vrouwen ook, blijven wachten op onmiddellijke maatregelen die hen - al is het maar tijdelijk - een dak boven het hoofd geven. De kinderen, daar had u het moeilijk mee. Naar hen zou uw bijzondere aandacht uitgaan. Toch?"

De Roo is kwaad omdat er niets is gebeurd met het crisisplan dat hij moest uitwerken om de winter te overbruggen. "Dat plan hebben we half december al besproken, maar het is vandaag niet in uitvoering."

De Roo treft De Block in haar beleid
De woordvoerster van De Block deelde aan De Standaard mee dat de opvangcrisis inderdaad niet nieuw is, maar dat het onmogelijk is om die in enkele weken tijd weer recht te trekken. De Block belooft dat er extra plaatsen zullen komen de komende maanden. De Roo is daarover sceptisch. "Over enkele maanden is het te laat."

De kritiek van De Roo is dan wel allesbehalve de eerste, ze komt wel hard aan omdat De Roo rechtstreeks voor De Block werkt en dus echt haar beleid treft.

Ook Fedasil en het Rode Kruis twijfelen aan De Block "Ik heb me laten inspireren door de ongerustheid die op het terrein leeft", aldus De Roo. De Standaard schrijft dat ook bij de opvangpartners, zoals Fedasil en het Rode Kruis, de twijfel over De Block toeneemt, ook al willen ze dat niet officieel zeggen.

Ook al heeft De Block alle bevoegdheden bij elkaar, de onduidelijkheid was nooit zo groot, zelfs niet in lopende zaken. "Cynisch dat net nu alle bevoegdheden eindelijk bij één en dezelfde excellentie zijn ondergebracht."

De Roo besluit: "Ik wil niet als doekje voor het bloeden worden gebruikt. De Block moet mij de instrumenten geven om deze crisis op te lossen." (SD)

De kritiek op het beleid van staatsecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zwelt aan. De kritiek komt nu ook uit eigen hoek, van Peter De Roo, de afgevaardigde voor de opvang van asielzoekers, die twee jaar geleden als crisismanager werd aangesteld om de asielcrisis op te lossen, zo schrijft De Standaard. De Roo uit in een open brief in De Standaard scherpe kritiek op de afwachtende houding van De Block. Ondanks kritiek, leek zij aanvankelijk met die houding weg te kunnen komen, geholpen door een milde winter. Maar nu de vrieskou dan toch in het land is, wordt de crisis erg nijpend. "U heeft tijd genomen om u in te werken, daarna uw beleidsnota geschreven en aan ons voorgesteld. We waren hoopvol, maar uw eerste beleidsbeslissingen baren ons zorgen", schrijft De Roo. 'De kinderen, daar had u het moeilijk mee. Toch?' "Gezinnen met kinderen, mannen en vrouwen ook, blijven wachten op onmiddellijke maatregelen die hen - al is het maar tijdelijk - een dak boven het hoofd geven. De kinderen, daar had u het moeilijk mee. Naar hen zou uw bijzondere aandacht uitgaan. Toch?" De Roo is kwaad omdat er niets is gebeurd met het crisisplan dat hij moest uitwerken om de winter te overbruggen. "Dat plan hebben we half december al besproken, maar het is vandaag niet in uitvoering." De Roo treft De Block in haar beleid De woordvoerster van De Block deelde aan De Standaard mee dat de opvangcrisis inderdaad niet nieuw is, maar dat het onmogelijk is om die in enkele weken tijd weer recht te trekken. De Block belooft dat er extra plaatsen zullen komen de komende maanden. De Roo is daarover sceptisch. "Over enkele maanden is het te laat." De kritiek van De Roo is dan wel allesbehalve de eerste, ze komt wel hard aan omdat De Roo rechtstreeks voor De Block werkt en dus echt haar beleid treft. Ook Fedasil en het Rode Kruis twijfelen aan De Block "Ik heb me laten inspireren door de ongerustheid die op het terrein leeft", aldus De Roo. De Standaard schrijft dat ook bij de opvangpartners, zoals Fedasil en het Rode Kruis, de twijfel over De Block toeneemt, ook al willen ze dat niet officieel zeggen. Ook al heeft De Block alle bevoegdheden bij elkaar, de onduidelijkheid was nooit zo groot, zelfs niet in lopende zaken. "Cynisch dat net nu alle bevoegdheden eindelijk bij één en dezelfde excellentie zijn ondergebracht." De Roo besluit: "Ik wil niet als doekje voor het bloeden worden gebruikt. De Block moet mij de instrumenten geven om deze crisis op te lossen." (SD)