Crisis wordt erger: er is geen beterschap in zicht

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

De economische crisis wordt erger en zal mogelijk nog jaren duren. Er is geen beterschap in zicht. Het aantal werklozen blijft stijgen en meer dan een kwart van de Belgen heeft geen spaargeld meer.

Het aantal werklozen in Europa is aangegroeid tot 26,2 miljoen. Meer dan 10,8 procent van de actieve bevolking zit zonder werk. ‘De sociale crisis blijft verergeren,’ zei Europees commissaris voor Arbeid Laszlo Andor bij de voorstelling van het kwartaalrapport over de werkloosheidscijfers.

Recordaantal werkloze jongeren

Uit dat rapport blijkt dat het aantal werkloze jongeren in Europa een nieuw record heeft bereikt. Het aantal jongeren zonder werk is gestegen met 1,2 procent tot 23,6 procent: bijna een kwart van de Europese jongeren heeft geen werk.

Ook de langdurige werkloosheid bereikt een nieuw record: 4,6 procent van de Europeanen heeft lange tijd geen job meer gehad. Dat is 86 procent meer dan 4 jaar geleden.

‘Crisis duurt nog zeven jaar’

Topeconoom Ivan Van de Cloot van denktank Itinera zei in De Zondag nog dat de economische crisis nog zeven jaar zal duren. ‘De teller staat in ons land nog op nul. We hebben voorlopig enkel schulden verschoven zonder te werken aan de afbouw ervan. We zijn nu de excessen van dertig jaar overdrijven aan het uitzweten. Dat zal tijd vergen.’

1 op 4 Belgen heeft geen spaargeld meer

Intussen blijkt dat meer dan een kwart van de Belgen geen spaargeld meer heeft. Terwijl er iedere maand nieuwe recordbedragen op de Belgische spaarboekjes worden gemeld, zit 28 procent door zijn spaargeld. Dat blijkt uit een onderzoek van ING naar het spaargedrag in Europa waaruit Het Belang van Limburg citeert.

Met 28 procent doet ons land het nog net iets minder slecht dan Duitsland waar 30 procent van de inwoners geen spaargeld meer heeft. Duitsland zit daarmee pal op het Europees gemiddelde.

Uit de cijfers blijkt dat de crisis de Europeanen wel degelijk treft in hun spaarboekje. In landen als Spanje en Italië, die zwaar getroffen zijn door besparingen, zegt een meerderheid van de ondervraagden dat ze hun spaargeld gevoelig zagen slinken.

De situatie is het ergst in Roemenië (48 procent), Slovakije (36 procent) en Tsjechië (33 procent). Opvallend is dat nog altijd 89 procent van de Luxemburgers en 81 procent van de Nederlanders op het einde van de maand geld overheeft om opzij te zetten. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content