Eind mei telde de Vlaams-nationalistische partij 19.200 leden, ruim een vijfde meer dan eind vorig jaar. Ook het aantal lokale N-VA-afdelingen is fors toegenomen. Tegen de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 wil de N-VA in negen op tien gemeenten een afdeling hebben.

Volksunie

De N-VA ontstond tien jaar geleden na het uiteenvallen van de Volksunie. Toen telde de partij één parlementslid en moest ze vechten voor haar overleven. Na de verrassende kiesuitslag van vorig jaar is de partij van Bart De Wever de grootste partij, met alles samen 56 parlementsleden.

Impasse

De politieke impasse lijkt de verdere groei niet in de weg te staan. De voorbije vijf maanden groeide het ledenaantal met 22%. Nog dit jaar wellicht zal de N-VA de kaap van de 20.000 leden ronden. Vijf jaar geleden telde de N-VA nauwelijks 7.000 leden.

Medewerkers

Om die groei te kunnen dragen, heeft het partijhoofdkwartier meer medewerkers en meer plaats nodig. Vorig jaar verhuisde de partij van een rijwoning in Sint-Joost naar een kantoorgebouw aan de Koningsstraat in Brussel. Daar huldigde de partijtop een tweede verdieping in.

Volharding in de boodschap

"We zullen nooit vergeten waar we vandaan komen. En nooit vergeten dat ons succes gebouwd is op volharding in de boodschap", zei ondervoorzitter Ben Weyts vrijdag.

Dat er vooralsnog geen nieuwe federale regering is, betekent volgens Weyts niet dat de N-VA het afgelopen jaar niets gerealiseerd heeft in het parlement. "We grijpen onze sterkte aan om het voortouw te nemen in het smeden van sterke compromissen", zegt Weyts. "De verstrenging van de regels inzake gezinshereniging is dra een formeel feit". De N-VA zegt nu te werken aan strengere voorwaarden rond nationaliteitsverwerving.

Bokrijk

In het najaar viert de N-VA haar tienjarig bestaan met allerlei activiteiten, waaronder een familiedag in Bokrijk op 11 september en een reeks academische lezingen. Daarop zal een "internationaal gereputeerde spreker" te gast zijn. Voorzitter De Wever wil de naam van die persoon nog niet vrijgeven. (Belga/EE)

Eind mei telde de Vlaams-nationalistische partij 19.200 leden, ruim een vijfde meer dan eind vorig jaar. Ook het aantal lokale N-VA-afdelingen is fors toegenomen. Tegen de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 wil de N-VA in negen op tien gemeenten een afdeling hebben. Volksunie De N-VA ontstond tien jaar geleden na het uiteenvallen van de Volksunie. Toen telde de partij één parlementslid en moest ze vechten voor haar overleven. Na de verrassende kiesuitslag van vorig jaar is de partij van Bart De Wever de grootste partij, met alles samen 56 parlementsleden. Impasse De politieke impasse lijkt de verdere groei niet in de weg te staan. De voorbije vijf maanden groeide het ledenaantal met 22%. Nog dit jaar wellicht zal de N-VA de kaap van de 20.000 leden ronden. Vijf jaar geleden telde de N-VA nauwelijks 7.000 leden. Medewerkers Om die groei te kunnen dragen, heeft het partijhoofdkwartier meer medewerkers en meer plaats nodig. Vorig jaar verhuisde de partij van een rijwoning in Sint-Joost naar een kantoorgebouw aan de Koningsstraat in Brussel. Daar huldigde de partijtop een tweede verdieping in. Volharding in de boodschap "We zullen nooit vergeten waar we vandaan komen. En nooit vergeten dat ons succes gebouwd is op volharding in de boodschap", zei ondervoorzitter Ben Weyts vrijdag. Dat er vooralsnog geen nieuwe federale regering is, betekent volgens Weyts niet dat de N-VA het afgelopen jaar niets gerealiseerd heeft in het parlement. "We grijpen onze sterkte aan om het voortouw te nemen in het smeden van sterke compromissen", zegt Weyts. "De verstrenging van de regels inzake gezinshereniging is dra een formeel feit". De N-VA zegt nu te werken aan strengere voorwaarden rond nationaliteitsverwerving. Bokrijk In het najaar viert de N-VA haar tienjarig bestaan met allerlei activiteiten, waaronder een familiedag in Bokrijk op 11 september en een reeks academische lezingen. Daarop zal een "internationaal gereputeerde spreker" te gast zijn. Voorzitter De Wever wil de naam van die persoon nog niet vrijgeven. (Belga/EE)