Openbaar aanklagers mogen voortaan voor misdrijven waarop tot twintig jaar cel staat, deals sluiten met de verdachte criminelen. Dat staat in een rondzendbrief die het gebruik van minnelijke schikkingen in strafzaken sterk uitbreidt, zo bericht De Tijd. De rondzendbrief bevat een lijst van misdrijven waarvoor criminelen hun proces mogen afkopen. Op die lijst staan onder meer corruptie, computercriminaliteit, bepaalde gevallen van slagen en verwondingen, van bendevorming en van diefstallen, en alle vormen van bedrog en oplichting.

Controverse

Volgens De Tijd kan de rondzendbrief tot controverse leiden. De krant wijst erop dat de deal op elk moment gesloten worden, ook tijdens of zelfs na een proces, zo lang de veroordeling niet definitief is. De schikking kan zelfs lager uitvallen dan de uitgesproken straf en de behandelende rechters mogen niet oordelen of de schikking opportuun of proportioneel is. Verdachten die kunnen betalen, behouden ook een blanco strafblad, terwijl andere verdachten in dezelfde zaak nog altijd vervolgd kunnen worden.

Zeggenschap slachtoffers

Voor minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) is het een goede zaak dat alle aanklagers nu dezelfde richtlijnen hebben. "Nu kan de wet volop worden toegepast", zegt ze. De minister wijst erop dat de rondzendbrief bepaalt dat ook de slachtoffers zeggenschap hebben over de schikking. (Belga/INM)

Openbaar aanklagers mogen voortaan voor misdrijven waarop tot twintig jaar cel staat, deals sluiten met de verdachte criminelen. Dat staat in een rondzendbrief die het gebruik van minnelijke schikkingen in strafzaken sterk uitbreidt, zo bericht De Tijd. De rondzendbrief bevat een lijst van misdrijven waarvoor criminelen hun proces mogen afkopen. Op die lijst staan onder meer corruptie, computercriminaliteit, bepaalde gevallen van slagen en verwondingen, van bendevorming en van diefstallen, en alle vormen van bedrog en oplichting. Controverse Volgens De Tijd kan de rondzendbrief tot controverse leiden. De krant wijst erop dat de deal op elk moment gesloten worden, ook tijdens of zelfs na een proces, zo lang de veroordeling niet definitief is. De schikking kan zelfs lager uitvallen dan de uitgesproken straf en de behandelende rechters mogen niet oordelen of de schikking opportuun of proportioneel is. Verdachten die kunnen betalen, behouden ook een blanco strafblad, terwijl andere verdachten in dezelfde zaak nog altijd vervolgd kunnen worden. Zeggenschap slachtoffers Voor minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) is het een goede zaak dat alle aanklagers nu dezelfde richtlijnen hebben. "Nu kan de wet volop worden toegepast", zegt ze. De minister wijst erop dat de rondzendbrief bepaalt dat ook de slachtoffers zeggenschap hebben over de schikking. (Belga/INM)