Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits een winterplan voor de komende maanden voorgesteld.

Na twee bijzonder strenge winters en een pak bijhorende verkeersellende is de planning grondig bijgestuurd.

Zo is de zoutvoorraad drastisch verhoogd. Zo starten de strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met een beginvoorraad van 42.000 ton zout. Dat is 10.000 ton meer dan vorige winter. Bedoeling is ook dat er "efficiënt" wordt gestrooid. Daarvoor worden 180 strooiwagens ingezet die zijn uitgerust met een automatisch strooisysteem waarbij de hoeveelheid zout bijvoorbeeld wordt aangepast aan de breedte van de weg. Mocht er toch een zoutschaarste zijn, dan gelden nieuwe strooiafspraken.

Pekelsproeier

Er komt ook een proefproject in Kortrijk waarbij AWV een aangepast voertuig met een pekelsproeier en sneeuwschop zal inzetten om de fietspaden vrij te maken. Er is gekozen voor pekel in plaats van zout omdat pekel sneller inwerkt dan zout.

Ook De Lijn is voorbereid op de winter. Zo rijden de meeste bussen al jaren met banden die voorzien zijn op winterse omstandigheden. Om een aantal winterproblemen in het tramverkeer te voorkomen, zullen er ook 's nachts een aantal trams blijven rijden om bovenleidingen ijsvrij te houden en sneeuwophopingen te voorkomen.

De Lijn heeft met AWV ook de afspraken verfijnd over het strooien op een aantal punten die belangrijk zijn voor het tram- en busverkeer. (Belga/INM)

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits een winterplan voor de komende maanden voorgesteld. Na twee bijzonder strenge winters en een pak bijhorende verkeersellende is de planning grondig bijgestuurd. Zo is de zoutvoorraad drastisch verhoogd. Zo starten de strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met een beginvoorraad van 42.000 ton zout. Dat is 10.000 ton meer dan vorige winter. Bedoeling is ook dat er "efficiënt" wordt gestrooid. Daarvoor worden 180 strooiwagens ingezet die zijn uitgerust met een automatisch strooisysteem waarbij de hoeveelheid zout bijvoorbeeld wordt aangepast aan de breedte van de weg. Mocht er toch een zoutschaarste zijn, dan gelden nieuwe strooiafspraken.Pekelsproeier Er komt ook een proefproject in Kortrijk waarbij AWV een aangepast voertuig met een pekelsproeier en sneeuwschop zal inzetten om de fietspaden vrij te maken. Er is gekozen voor pekel in plaats van zout omdat pekel sneller inwerkt dan zout. Ook De Lijn is voorbereid op de winter. Zo rijden de meeste bussen al jaren met banden die voorzien zijn op winterse omstandigheden. Om een aantal winterproblemen in het tramverkeer te voorkomen, zullen er ook 's nachts een aantal trams blijven rijden om bovenleidingen ijsvrij te houden en sneeuwophopingen te voorkomen. De Lijn heeft met AWV ook de afspraken verfijnd over het strooien op een aantal punten die belangrijk zijn voor het tram- en busverkeer. (Belga/INM)