Ze reageert daarmee op de oproep van N-VA om de procedures te versnellen. Bij haar aantreden duurde die 30 dagen voor het Vlaamse luik en 6 tot 8 weken voor de federale toetsing. Volgens Crevits is het een absolute prioriteit om concurrentieel te blijven en buitenlands toptalent aan te trekken. En dat kan niet met logge en trage procedures. Eén oplossing, waarover ze overleg pleegde met minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD), is het digitaliseren van de procedure. Vandaag gebeurt die nog op papier.

Vanaf 1 maart gebeuren de verlengingsaanvragen digitaal, maar ook voor de eerste aanvragen wordt werk gemaakt van een digitaal loket. Dat zou er begin volgend jaar moeten zijn. Crevits wijst er bovendien op dat er sinds kort een fast track bestaat voor wie zijn gecombineerde vergunning wil verlengen. Werkgever en werknemer krijgen 4,5 maanden voor het verlopen van de vergunning een herinnering om die te vernieuwen. Wie legaal in Vlaanderen is, mag hier blijven werken. Ook voor werknemers uit landen die geen visum nodig hebben om hier te werken (zoals Japan) zou die snelle procedure mogelijk moeten worden. Dat zou volgens de minister ook moeten kunnen voor buitenlandse studenten die hier studeren en een job vinden. Daarover lopen gesprekken met minister De Block.

Het principe van de fast track bestaat nu al voor gespecialiseerde technici, werknemers voor een sector van groot economisch belang, veiligheid en bijvoorbeeld ook sporters. Dan wordt de aanvraag in 2 tot 3 dagen behandeld. Voor wetenschappelijke onderzoekers aan hogescholen en universiteiten, waarvoor momenteel nog geen gecombineerde vergunning moet worden aangevraagd, wordt gewerkt met referentie-instellingen. Aanvragen van die instellingen worden vlugger behandeld.

Ze reageert daarmee op de oproep van N-VA om de procedures te versnellen. Bij haar aantreden duurde die 30 dagen voor het Vlaamse luik en 6 tot 8 weken voor de federale toetsing. Volgens Crevits is het een absolute prioriteit om concurrentieel te blijven en buitenlands toptalent aan te trekken. En dat kan niet met logge en trage procedures. Eén oplossing, waarover ze overleg pleegde met minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD), is het digitaliseren van de procedure. Vandaag gebeurt die nog op papier. Vanaf 1 maart gebeuren de verlengingsaanvragen digitaal, maar ook voor de eerste aanvragen wordt werk gemaakt van een digitaal loket. Dat zou er begin volgend jaar moeten zijn. Crevits wijst er bovendien op dat er sinds kort een fast track bestaat voor wie zijn gecombineerde vergunning wil verlengen. Werkgever en werknemer krijgen 4,5 maanden voor het verlopen van de vergunning een herinnering om die te vernieuwen. Wie legaal in Vlaanderen is, mag hier blijven werken. Ook voor werknemers uit landen die geen visum nodig hebben om hier te werken (zoals Japan) zou die snelle procedure mogelijk moeten worden. Dat zou volgens de minister ook moeten kunnen voor buitenlandse studenten die hier studeren en een job vinden. Daarover lopen gesprekken met minister De Block. Het principe van de fast track bestaat nu al voor gespecialiseerde technici, werknemers voor een sector van groot economisch belang, veiligheid en bijvoorbeeld ook sporters. Dan wordt de aanvraag in 2 tot 3 dagen behandeld. Voor wetenschappelijke onderzoekers aan hogescholen en universiteiten, waarvoor momenteel nog geen gecombineerde vergunning moet worden aangevraagd, wordt gewerkt met referentie-instellingen. Aanvragen van die instellingen worden vlugger behandeld.