'De vernieuwde woonbonus van de Vlaamse regering die vorig jaar is ingevoerd, heeft geen effect op de hoogte van de studiebeurzen.' Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits in een reactie op SP.A-parlementslid Michèle Hostekint. Die had verklaard dat verschillende Vlaamse studenten vanaf dit schooljaar hun studiebeurs dreigen te verliezen als gevolg van een hervorming van de woonbonus.

'Het is wel de vorige federale regering die de beslissing heeft genomen om de aftrek van de woonbonus om te vormen tot een belastingsvermindering die een invloed kan hebben op de studiebeurzen. De huidige federale regering heeft intussen beslissingen genomen over de taxshift en die kunnen binnenkort een gunstig effect hebben op de inkomensgrenzen van de studietoelagen, met name door een hogere forfaitaire aftrek', zegt Crevits.

De minister vindt het niet verstandig om bij elke beslissing die genomen wordt, de toekenning van studiebeurzen aan te passen. Voor de minister zijn de studiebeurzen een belangrijk sociaal instrument, in de eerste plaats voor de laagste inkomens. Ze streeft er naar eigen zeggen naar 'dat iedereen die recht heeft op een studiebeurs, die ook krijgt'.

'Meer automatische aanvragen'

Volgens Crevits wordt er op dat vlak vooruitgang geboekt. 'De aanvraag van studiebeurzen gebeurt nu veel meer dan vroeger automatisch. Het afgelopen schooljaar werden van de meer dan 480.000 aanvragen er al 115.000 automatisch opgestart. Dat is een derde meer dan vorig jaar. In 2015 is er 172 miljoen euro aan studiebeurzen betaald, dat is 16 miljoen euro meer dan in 2014. Sinds deze maand is het formulier om een studiebeurs aan te vragen ook sterk vereenvoudigd van acht naar twee bladzijden', klinkt het.

Ongeveer een kwart van de gezinnen krijgt een studiebeurs. In het kader van de vernieuwde kinderbijslag wil de Vlaamse regering een koppeling maken net om ervoor te zorgen dat wie recht heeft op een studiebeurs, die ook krijgt, zegt Crevits nog. (Belga/SD)

'Het is wel de vorige federale regering die de beslissing heeft genomen om de aftrek van de woonbonus om te vormen tot een belastingsvermindering die een invloed kan hebben op de studiebeurzen. De huidige federale regering heeft intussen beslissingen genomen over de taxshift en die kunnen binnenkort een gunstig effect hebben op de inkomensgrenzen van de studietoelagen, met name door een hogere forfaitaire aftrek', zegt Crevits. De minister vindt het niet verstandig om bij elke beslissing die genomen wordt, de toekenning van studiebeurzen aan te passen. Voor de minister zijn de studiebeurzen een belangrijk sociaal instrument, in de eerste plaats voor de laagste inkomens. Ze streeft er naar eigen zeggen naar 'dat iedereen die recht heeft op een studiebeurs, die ook krijgt'. Volgens Crevits wordt er op dat vlak vooruitgang geboekt. 'De aanvraag van studiebeurzen gebeurt nu veel meer dan vroeger automatisch. Het afgelopen schooljaar werden van de meer dan 480.000 aanvragen er al 115.000 automatisch opgestart. Dat is een derde meer dan vorig jaar. In 2015 is er 172 miljoen euro aan studiebeurzen betaald, dat is 16 miljoen euro meer dan in 2014. Sinds deze maand is het formulier om een studiebeurs aan te vragen ook sterk vereenvoudigd van acht naar twee bladzijden', klinkt het. Ongeveer een kwart van de gezinnen krijgt een studiebeurs. In het kader van de vernieuwde kinderbijslag wil de Vlaamse regering een koppeling maken net om ervoor te zorgen dat wie recht heeft op een studiebeurs, die ook krijgt, zegt Crevits nog. (Belga/SD)