Crevits over intrekking boskaart zonder haar medeweten: ‘Ik ben dit niet gewoon van Bourgeois’

Hilde Crevits (CD&V) naast Geert Bourgeois (N-VA) tijdens een persconferentie in Brussel, 28 mei 2016. © Belga

CD&V-viceminister-president Hilde Crevits hoopt dat de Vlaamse regering snel bijeenkomt om te praten over de aankondiging door minister-president Geert Bourgeois (N-VA) over het intrekken van de boskaart, een bevoegdheid van collega-minister Joke Schauvliege (CD&V). Zowel Schauvliege als Crevits waren niet op de hoogte…

Betreurenswaardig en hopelijk eenmalig, besloot Crevits in De Zevende Dag (één). Ook haar Open Vld-collega Bart Tommelein zei verrast te zijn en vond dat dit “beter niet gebeurd was”.

Hoe kan minister Schauvliege nog functioneren?

Bju0026#xF6;rn Rzoska (Groen)

Crevits benadrukte dat er een verschil is tussen de inhoud en de stijl van de communicatie van Bourgeois. Met het intrekken van de boskaart – een bevoegdheid van collega-minister Joke Schauvliege (CD&V) – heeft ze inhoudelijk geen probleem, wat Schauvliege zelf vrijdag ook benadrukte. Maar net als Schauvliege was Crevits dus niet op de hoogte.

De stijl van de communicatie is voor Crevits betreurenswaardig. “Ik ben ontgoocheld over de manier waarop Geert Bourgeois tewerk is gegaan. Ik hoop dat het eenmalig is”, aldus Crevits die hoopt dat er snel binnen de regering hierover gepraat kan worden, net als over de aanpassing van het decreet.

Tommelein zei verrast te zijn over de communicatie van de minister-president. “Het is beter om samen te communiceren als er iets niet doorgaat”, vond de Open Vld’er. Hij wees er ook op dat er op de ministerraad van de Vlaamse regering eerder op de dag niet beslist was om de boskaart in te trekken.

Tijdens een debat met de Vlaamse fractieleiders kon de interventie van Bourgeois op weinig begrip rekenen. Koen Van den Heuvel (CD&V) sprak van “weinig verbindend leiderschap”. Joris Vandenbroucke (sp.a) had het over een “triestig schouwspel”. Ofwel is de minister onbekwaam, ofwel heeft men de Vlaming om de tuin proberen te leiden, ofwel is de Vlaamse regering onbetrouwbaar, besloot hij.

Björn Rzoska (Groen) vond het gebrek aan professionaliteit van de Vlaamse regering stuitend. De demarche van de minister-president is volgens hem een motie van wantrouwen aan Joke Schauvliege. “Hoe kan ze nog functioneren? “, vroeg Rzoska zich af. volgens hem heeft Bourgeois zich alleen willen profileren.

Partner Content