Energieregulator Creg waarschuwt dat er in de jaren 2012 tot en met 2014 stroomtekorten dreigen te ontstaan, omdat er te weinig is geïnvesteerd in nieuwe elektriciteitscentrales. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

De Creg waarschuwde vier jaar geleden al dat er dringend geïnvesteerd moest worden in nieuwe elektriciteitscentrales, maar dat is niet of onvoldoende gebeurd, en nu is het te laat om nog snel een nieuwe centrale te bouwen.

Een nieuwe gasgestookte centrale bouwen kost immers op zijn minst drie jaar. Nieuwe investeringsbeslissingen kunnen de problemen ten vroegste vanaf 2016 oplossen. 'Het rechtstreekse gevolg is dat er een verhoogd risico is dat België niet in staat zal zijn om zijn eigen behoeften te dekken en dat onze afhankelijkheid van buurlanden (door invoer van elektriciteit) zal toenemen', aldus de Creg.

In de jaren na 2015 wordt de situatie beter. De lijst met geplande investeringen is voldoende om de vraag tegen 2020 te dekken, zelfs als de oudste kerncentrales intussen worden gesloten.

De Creg stelt wel voor om een nieuwe stroomcentrale via openbare aanbesteding te gunnen en de kernuitstap voor enkele jaren uit te stellen, bijvoorbeeld naar 2016-2017. (Belga)

Energieregulator Creg waarschuwt dat er in de jaren 2012 tot en met 2014 stroomtekorten dreigen te ontstaan, omdat er te weinig is geïnvesteerd in nieuwe elektriciteitscentrales. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. De Creg waarschuwde vier jaar geleden al dat er dringend geïnvesteerd moest worden in nieuwe elektriciteitscentrales, maar dat is niet of onvoldoende gebeurd, en nu is het te laat om nog snel een nieuwe centrale te bouwen. Een nieuwe gasgestookte centrale bouwen kost immers op zijn minst drie jaar. Nieuwe investeringsbeslissingen kunnen de problemen ten vroegste vanaf 2016 oplossen. 'Het rechtstreekse gevolg is dat er een verhoogd risico is dat België niet in staat zal zijn om zijn eigen behoeften te dekken en dat onze afhankelijkheid van buurlanden (door invoer van elektriciteit) zal toenemen', aldus de Creg. In de jaren na 2015 wordt de situatie beter. De lijst met geplande investeringen is voldoende om de vraag tegen 2020 te dekken, zelfs als de oudste kerncentrales intussen worden gesloten. De Creg stelt wel voor om een nieuwe stroomcentrale via openbare aanbesteding te gunnen en de kernuitstap voor enkele jaren uit te stellen, bijvoorbeeld naar 2016-2017. (Belga)