De nucleaire rente is al maanden een heet hangijzer in de Belgische politiek. Inzet van de discussie is: wat verdienen Electrabel en SPE Luminus aan elektriciteit afkomstig van de kerncentrales? Op basis van het antwoord op die vraag, wordt straks berekend hoeveel taks de energiereuzen moet betalen.

Monsterwinsten
Algemeen wordt aangenomen dat Electrabel en SPE Luminus monsterwinsten maken op die stroom vermits de kerncentrales afgeschreven zijn en allerminst kampen met hoge kosten. Energiewaakhond CREG berekende dat de winsten opliepen tot bijna 2 miljard euro.

Politieke beslissing
Het rapport van de CREG werd in twijfel getrokken door Electrabel. Die hield vol dat zij eerder 600 miljoen euro winst maken. Om een einde te maken aan de discussie, bestelde de regering een rapport bij de Nationale Bank (NBB). CREG-directeur Guido Camps noemde dat een politieke beslissing en kondigde aan dat hij zijn ontslag zou indienen als het resultaat van de NBB-studie ver zou afwijken van wat de CREG berekende.

950 miljoenHet rapport van de NBB is intussen klaar. Het wordt woensdag voorgesteld in het parlement, maar de grote lijnen lekten zaterdag al uit. Volgens de NBB zouden Electrabel en Luminus samen niet meer dan tussen 808 en 950 miljoen euro winst maken. Dat bedrag ligt dicht bij wat Electrabel zelf berekent. Het rapport geeft Electrabel dus gelijk.

Verbijsterd
CREG-directeur Guido Camps reageert "verbijsterd" op wat is uitgelekt. "Het rapport staat vol fouten. De winst ligt zeker dubbel zo hoog als wat de NBB inschat. Probleem is dat de NBB de gemiddelde stroomprijs te laag berekend. Ze vertrekt van het laagste tarief dat wordt aangerekend aan grootverbruikers en extrapoleert dat naar alle gebruikers. KMO's en gezinnen betalen uiteraard veel meer."

Geen ontslag
"Het rapport van de Nationale Bank is gewoon niet relevant," zegt Camps. Het zit vol met ernstige tekortkomingen. In deze situatie voel ik mee geenszins verplicht om ontslag te nemen en ik zal dat dan ook niet doen." (EE)

De nucleaire rente is al maanden een heet hangijzer in de Belgische politiek. Inzet van de discussie is: wat verdienen Electrabel en SPE Luminus aan elektriciteit afkomstig van de kerncentrales? Op basis van het antwoord op die vraag, wordt straks berekend hoeveel taks de energiereuzen moet betalen.Monsterwinsten Algemeen wordt aangenomen dat Electrabel en SPE Luminus monsterwinsten maken op die stroom vermits de kerncentrales afgeschreven zijn en allerminst kampen met hoge kosten. Energiewaakhond CREG berekende dat de winsten opliepen tot bijna 2 miljard euro. Politieke beslissing Het rapport van de CREG werd in twijfel getrokken door Electrabel. Die hield vol dat zij eerder 600 miljoen euro winst maken. Om een einde te maken aan de discussie, bestelde de regering een rapport bij de Nationale Bank (NBB). CREG-directeur Guido Camps noemde dat een politieke beslissing en kondigde aan dat hij zijn ontslag zou indienen als het resultaat van de NBB-studie ver zou afwijken van wat de CREG berekende.950 miljoenHet rapport van de NBB is intussen klaar. Het wordt woensdag voorgesteld in het parlement, maar de grote lijnen lekten zaterdag al uit. Volgens de NBB zouden Electrabel en Luminus samen niet meer dan tussen 808 en 950 miljoen euro winst maken. Dat bedrag ligt dicht bij wat Electrabel zelf berekent. Het rapport geeft Electrabel dus gelijk.Verbijsterd CREG-directeur Guido Camps reageert "verbijsterd" op wat is uitgelekt. "Het rapport staat vol fouten. De winst ligt zeker dubbel zo hoog als wat de NBB inschat. Probleem is dat de NBB de gemiddelde stroomprijs te laag berekend. Ze vertrekt van het laagste tarief dat wordt aangerekend aan grootverbruikers en extrapoleert dat naar alle gebruikers. KMO's en gezinnen betalen uiteraard veel meer."Geen ontslag "Het rapport van de Nationale Bank is gewoon niet relevant," zegt Camps. Het zit vol met ernstige tekortkomingen. In deze situatie voel ik mee geenszins verplicht om ontslag te nemen en ik zal dat dan ook niet doen." (EE)