De vanuit China overgebrachte landgenoten werden maandag uitgebreid getest in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. 'Eén van hen blijkt besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. De testresultaten van de andere landgenoten zijn negatief', aldus het kabinet van de minister.

Dat betekent dat zij in quarantaine in het militair hospitaal zullen worden opgevolgd met verdere tests gedurende zeven dagen, de incubatietijd van het virus. Ze moeten in totaal veertien dagen in quarantaine blijven, maar mogen zich vrij in het ziekenhuis verplaatsen.

Het is weinig waarschijnlijk dat er nog personen besmet zijn aangezien de geïnfecteerde persoon de voorbije uren nauwelijks in contact kwam met de andere acht.

De persoon bij wie de besmetting is vastgesteld, verkeert in goede gezondheid en vertoont op dit moment geen ziektesymptomen.

'De stalen werden maandagavond naar het referentielaboratorium in de KULeuven gebracht. Toen bleek dat er één test positief was, moest die meerdere keren bevestigd worden', aldus viroloog Marc Van Ranst. 'Vandaar dat de resultaten langer uitbleven dan verwacht. Mijn team heeft het volledige genoom van het virus in kaart gebracht om zeker te zijn dat het wel degelijk om het Wuhan coronavirus gaat.'

Chinese dokters hadden de negen Belgen nog gescreend voor ze het vlieguig opstapten, maar het is pas bij tests in het laboratorium in Leuven dat de positieve besmetting aan het licht kwam.

Maandagavond is de betrokkene overgeplaatst naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, één van de twee referentiecentra in ons land. 'Daar is alle expertise en omkadering aanwezig om de beste zorg te garanderen', klinkt het. De persoon verblijft in uiterst strikte hygiënische omstandigheden.

In Neder-Over-Heembeek verbleef de voorbije dagen ook een Deen. Zijn testresultaten zijn negatief.

Besmette man is vijftiger uit West-Vlaanderen

De Belg van wie bekend is dat hij besmet is met het coronavirus, is een vijftiger uit West-Vlaanderen. Dat berichten Focus-WTV en Krant van West-Vlaanderen dinsdag.

Volgens de regionale media werkt de man voor LVD in Gullegem en is hij al meer dan vijf jaar aan de slag in een Chinese vestiging van het machinebedrijf. De fabriek, die 1.100 werknemers telt en momenteel noodgedwongen stilligt, ligt op ruim 120 kilometer van Wuhan, de stad waar het virus in december voor het eerst opdook.

'Geen enkele consequentie voor grote publiek'

Voor het grote publiek heeft de eerste bevestigde besmetting in ons land met het coronavirus geen enkele consequentie, zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus.

Van Gucht zegt dat het publiek nu vooral de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen voor de seizoensgriep moet in acht nemen. 'Dat is waar we op dit moment mee moeten bezig zijn.'

Lees verder onder de video

VUB lanceert online test voor risico op besmetting met coronavirus

De vakgroep huisartsgeneeskunde en chronische zorg van de Vrije Universiteit Brussel heeft dinsdag op www.coronavirustest.be een online test gelanceerd waarmee iedereen zijn of haar risico op besmetting kan inschatten. De test moet duidelijkheid scheppen en vooral voorkomen dat mensen zich onnodig zorgen gaan maken.

'We verwachten dat bij het eerste geval van een coronavirus in België, de zorgverstrekkers erg veel vragen zullen krijgen. De online test geeft mensen de mogelijkheid om zelf een correcte beslissing te nemen en zo de belasting voor de zorgverstrekkers te verminderen', stelt VUB-professor Dirk Devroey.

De vragenlijst en het algoritme zijn opgesteld aan de hand van de richtlijnen van de overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de test wordt voortdurend geactualiseerd aan de hand van de meest recente informatie.

Sterftepercentage door virus in China gemiddeld 2,1 procent

Ondertussen zegt de Chinese Nationale Gezondheidscommissie dat het sterftecijfer van het coronavirus in China gemiddeld 2,1 procent bedraagt. In de zwaar getroffen metropool Wuhan ligt dat echter hoger, op 4,9 procent.

Een sterftecijfer van 2,1 procent betekent dat ongeveer één op de vijftig mensen die besmet zijn met het coronavirus er ook aan sterft. In de hele provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, ligt het sterftecijfer op 3,1 procent.

Wat als je je ziek voelt? Er moet een link met China zijn

Als je geen nauw contact had met iemand die ziek is en recent in China geweest is, hoef je je geen zorgen te maken. Wellicht gaat het om een wintergriep. Raadpleeg in dat geval je huisarts.

Ben je ziek en zelf recent in China geweest of is er iemand in je nabije omgeving die ziek is en in China geweest is, bel dan naar je huisarts en vermeld je reisgeschiedenis en je symptomen. Ga niet naar de wachtzaal of naar spoed. Om besmetting van andere mensen te voorkomen, is het aangewezen om afstand te houden van andere mensen. Bedek mond en neus met een wegwerpzakdoekje bij niezen of hoesten. Gooi de zakdoekjes weg in een vuilnisbak met een deksel en was de handen.

Preventiemaatregelen als hand- en hoesthygiëne blijven essentieel

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is het essentieel om een basishygiëne aan te houden door je hand voor je mond te houden wanneer je hoest en niest en je handen grondig met water en zeep te wassen. Vermijd indien mogelijk nauw contact met iemand die symptomen van een verkoudheid vertoont. Een mondmaskertje dragen heeft weinig zin. Het helpt enigszins tegen andermans hoesten en niezen en om de overdracht tussen hand en mond tegen te gaan. De virussen verspreiden zich evenwel via de lucht en gewone maskertjes zitten vaak te los, waardoor het beschermingseffect minimaal is. De enige efficiënte maskers zijn professionele mond-neusmaskers (type FFP2, FFP3, N95) die in ziekenhuizen en laboratoria gebruikt worden.

Wat zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus?

Sommige besmette personen vertonen weinig tot geen symptomen, anderen zijn ziek met symptomen als koorts, hoesten, lopende neus, ademhalingsproblemen en ademnood. De symptomen verschijnen gemiddeld 5 dagen na de besmetting met als eerste de koorts, daarna een droge hoest en na een week kortademigheid. Ook zijn er patiënten die alleen diarree hebben in plaats van koorts. In bepaalde gevallen heeft de ziekte al tot nierfalen, longontsteking en de dood geleid, vooral bij oudere, kwetsbare mensen. De huidige bepaling van de symptomen is gebaseerd op slechts een beperkt aantal gevallen. Voor een beter begrip van de ziekte is een grotere studie nodig.

Hoofd Wereldgezondheidsorganisatie verwijt rijke landen onvoldoende informatie te delen

De directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft sommige rijke landen er dinsdag van beschuldigd 'zeer laat' te zijn met het delen van informatie over nieuwe gevallen van het coronavirus. Hij roept op tot meer internationale solidariteit om de epidemie te bestrijden.

'Van de 176 gevallen die tot vandaag gesignaleerd zijn buiten China, ontving de WHO maar voor 38 procent van de gevallen volledige aangifteformulieren', zei Tedros Adhanom Ghebreyesus aan de Uitvoerende Raad van het orgaan. 'Sommige landen zijn zeer laat in het delen van die belangrijke gegevens met de WHO. Ik denk niet dat dit komt door een gebrek aan capaciteiten', zei hij.

Het WHO-hoofd zei dinsdag ook dat de 'sterke maatregelen' die Peking heeft genomen tegen het nieuwe coronavirus een 'unieke kans' zijn om de verspreiding van de ziekte te stoppen. 'Laten we ervoor zorgen dat deze kans niet aan ons voorbijgaat', klonk het. Een functionaris van de WHO zei dinsdag dat het nieuwe coronavirus 'een vrij stabiel virus' is, en er geen aanwijzingen zijn dat het verandert. Dat zou de bestrijding makkelijker kunnen maken.

De vanuit China overgebrachte landgenoten werden maandag uitgebreid getest in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. 'Eén van hen blijkt besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. De testresultaten van de andere landgenoten zijn negatief', aldus het kabinet van de minister. Dat betekent dat zij in quarantaine in het militair hospitaal zullen worden opgevolgd met verdere tests gedurende zeven dagen, de incubatietijd van het virus. Ze moeten in totaal veertien dagen in quarantaine blijven, maar mogen zich vrij in het ziekenhuis verplaatsen. Het is weinig waarschijnlijk dat er nog personen besmet zijn aangezien de geïnfecteerde persoon de voorbije uren nauwelijks in contact kwam met de andere acht. De persoon bij wie de besmetting is vastgesteld, verkeert in goede gezondheid en vertoont op dit moment geen ziektesymptomen.'De stalen werden maandagavond naar het referentielaboratorium in de KULeuven gebracht. Toen bleek dat er één test positief was, moest die meerdere keren bevestigd worden', aldus viroloog Marc Van Ranst. 'Vandaar dat de resultaten langer uitbleven dan verwacht. Mijn team heeft het volledige genoom van het virus in kaart gebracht om zeker te zijn dat het wel degelijk om het Wuhan coronavirus gaat.'Chinese dokters hadden de negen Belgen nog gescreend voor ze het vlieguig opstapten, maar het is pas bij tests in het laboratorium in Leuven dat de positieve besmetting aan het licht kwam. Maandagavond is de betrokkene overgeplaatst naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, één van de twee referentiecentra in ons land. 'Daar is alle expertise en omkadering aanwezig om de beste zorg te garanderen', klinkt het. De persoon verblijft in uiterst strikte hygiënische omstandigheden. In Neder-Over-Heembeek verbleef de voorbije dagen ook een Deen. Zijn testresultaten zijn negatief. Besmette man is vijftiger uit West-Vlaanderen De Belg van wie bekend is dat hij besmet is met het coronavirus, is een vijftiger uit West-Vlaanderen. Dat berichten Focus-WTV en Krant van West-Vlaanderen dinsdag.Volgens de regionale media werkt de man voor LVD in Gullegem en is hij al meer dan vijf jaar aan de slag in een Chinese vestiging van het machinebedrijf. De fabriek, die 1.100 werknemers telt en momenteel noodgedwongen stilligt, ligt op ruim 120 kilometer van Wuhan, de stad waar het virus in december voor het eerst opdook. Voor het grote publiek heeft de eerste bevestigde besmetting in ons land met het coronavirus geen enkele consequentie, zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus. Van Gucht zegt dat het publiek nu vooral de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen voor de seizoensgriep moet in acht nemen. 'Dat is waar we op dit moment mee moeten bezig zijn.'Lees verder onder de video De vakgroep huisartsgeneeskunde en chronische zorg van de Vrije Universiteit Brussel heeft dinsdag op www.coronavirustest.be een online test gelanceerd waarmee iedereen zijn of haar risico op besmetting kan inschatten. De test moet duidelijkheid scheppen en vooral voorkomen dat mensen zich onnodig zorgen gaan maken. 'We verwachten dat bij het eerste geval van een coronavirus in België, de zorgverstrekkers erg veel vragen zullen krijgen. De online test geeft mensen de mogelijkheid om zelf een correcte beslissing te nemen en zo de belasting voor de zorgverstrekkers te verminderen', stelt VUB-professor Dirk Devroey. De vragenlijst en het algoritme zijn opgesteld aan de hand van de richtlijnen van de overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de test wordt voortdurend geactualiseerd aan de hand van de meest recente informatie. Ondertussen zegt de Chinese Nationale Gezondheidscommissie dat het sterftecijfer van het coronavirus in China gemiddeld 2,1 procent bedraagt. In de zwaar getroffen metropool Wuhan ligt dat echter hoger, op 4,9 procent. Een sterftecijfer van 2,1 procent betekent dat ongeveer één op de vijftig mensen die besmet zijn met het coronavirus er ook aan sterft. In de hele provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, ligt het sterftecijfer op 3,1 procent.