Coronaregels: politie en parket gaan extra inzetten op drie ‘prioritaire inbreuken’

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op 1 oktober 2020. © Belga

Politie en parketten gaan de komende periode extra inzetten op de correcte handhaving van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer, de regel van vier voor samenscholingen en het sluitingsuur in de horeca. Dat zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne op Radio 1.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kondigden eerder deze week strengere coronamaatregelen aan. Sinds vrijdag moeten cafés om 23 uur de deuren sluiten, is het aantal nauwe contacten beperkt tot drie en mogen buiten nergens meer dan vier mensen ongeorganiseerd samenscholen. Ook in de privésfeer is het voortaan verboden meer dan vier mensen uit te nodigen.

Vandenbroucke en De Croo stelden ook een strengere handhaving in het vooruitzicht. Minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) hebben daarover intussen overlegd met politie en parketten.

Concreet is afgesproken om extra aandacht te hebben voor drie ‘prioritaire inbreuken’, legde Van Quickenborne uit in De Ochtend. Het gaat om de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer, de regel van vier voor samenscholingen en het sluitingsuur in de horeca.

Volgens Nicholas Paelinck, de voorzitter van de vaste commissie van de lokale politie, zullen agenten meteen optreden en verbaliseren. ‘Ik denk dat de mensen voldoende gesensibiliseerd zijn’, zei hij in De Ochtend. Bovendien zijn de maatregelen nu erg duidelijk, vindt Paelinck. ‘Mensen kunnen zich niet wegsteken achter onduidelijkheid, en ook voor de politiediensten is het helder welke maatregelen ze op het terrein moeten afdwingen.’

Doe het niet omdat je een boete vreest, maar uit respect voor je ouders en grootouders.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

250 euro

De boetes op inbreuken van de coronaregels blijven onveranderd: 250 euro voor burgers, 750 euro voor horeca-uitbaters. Van Quickenborne waarschuwt dat iedereen die tegen de lamp loopt, die boete ook zal moeten betalen. Politie is gevraagd nog meer in te zetten op onmiddellijke minnelijke schikkingen via een betaalterminal of QR-code, wat de administratieve last op justitie moet verlichten.

Maar ook wie dat weigert zal moeten betalen, aldus Van Quickenborne. ‘We hebben beslist om coronamagistraten aan te stellen per arrondissement, die gespecialiseerd zijn in de afhandeling van zaken die nog niet betaald zijn. We willen geen heksenjacht, maar we willen wel dat alles correct gevolgd wordt. Zaken zullen worden gebundeld en er zullen uitspraken zijn.’

De minister roept iedereen op de strengere regels te volgen. ‘Doe het niet omdat je een boete vreest, maar uit respect voor je ouders en grootouders, dat is de essentie. We hebben al genoeg mensenlevens verloren in dit land.’

Partner Content