Het aantal klachten over horecazaken liep vorig jaar 43 procent terug, of een daling van 983 klachten tegenover 2019. Voor restaurants bedroeg de daling 53 procent, over schoolrestaurants waren er zelfs 70 procent minder klachten. Door de coronacrisis kochten meer consumenten hun producten rechtstreeks bij de boer of hoevewinkel. De consument verwacht in die korte keten dezelfde veiligheid van voeding. Het aantal klachten hier ging van één in 2019 naar 21 klachten vorig jaar. Mensen hebben heel wat klachten en vragen over het onderwerp hygiëne: 27 procent van de ontvangen klachten gaan over hygiëne in bedrijven en de hygiëne van het personeel. Een derde van de meldingen gaat over (lichamelijke) klachten na het consumeren van voeding (29 pct) of wanneer ze een klacht hebben over de fabricage- of bewaarmethode zoals het niet-respecteren van de koudeketen en de houdbaarheidsdata (22 pct). Gemiddeld werden per werkdag 14 klachten ontvangen en doorgestuurd voor verder onderzoek door FAVV-controleurs. In 42 procent van de gevallen kon op het terrein vastgesteld worden dat de klacht ook effectief gegrond was en nam het FAVV de nodige maatregelen. Daarnaast heeft het meldpunt ook 4.922 vragen van consumenten ontvangen en in 98 procent van de gevallen binnen vier werkdagen beantwoord. Ook hier merkt het FAVV een impact van de coronapandemie: 14 procent van de vragen ging over de coronapandemie en de coronamaatregelen. Het meldpunt streeft ernaar om alle klachten binnen de 30 dagen af te handelen, in 2020 lukte dat voor 8,8 op de tien klachten, aldus het FAVV. (Belga)

Het aantal klachten over horecazaken liep vorig jaar 43 procent terug, of een daling van 983 klachten tegenover 2019. Voor restaurants bedroeg de daling 53 procent, over schoolrestaurants waren er zelfs 70 procent minder klachten. Door de coronacrisis kochten meer consumenten hun producten rechtstreeks bij de boer of hoevewinkel. De consument verwacht in die korte keten dezelfde veiligheid van voeding. Het aantal klachten hier ging van één in 2019 naar 21 klachten vorig jaar. Mensen hebben heel wat klachten en vragen over het onderwerp hygiëne: 27 procent van de ontvangen klachten gaan over hygiëne in bedrijven en de hygiëne van het personeel. Een derde van de meldingen gaat over (lichamelijke) klachten na het consumeren van voeding (29 pct) of wanneer ze een klacht hebben over de fabricage- of bewaarmethode zoals het niet-respecteren van de koudeketen en de houdbaarheidsdata (22 pct). Gemiddeld werden per werkdag 14 klachten ontvangen en doorgestuurd voor verder onderzoek door FAVV-controleurs. In 42 procent van de gevallen kon op het terrein vastgesteld worden dat de klacht ook effectief gegrond was en nam het FAVV de nodige maatregelen. Daarnaast heeft het meldpunt ook 4.922 vragen van consumenten ontvangen en in 98 procent van de gevallen binnen vier werkdagen beantwoord. Ook hier merkt het FAVV een impact van de coronapandemie: 14 procent van de vragen ging over de coronapandemie en de coronamaatregelen. Het meldpunt streeft ernaar om alle klachten binnen de 30 dagen af te handelen, in 2020 lukte dat voor 8,8 op de tien klachten, aldus het FAVV. (Belga)