Bij controles die het Brusselse arbeidsauditoraat in de nacht van woensdag op donderdag liet uitvoeren in de 15 Quick- en McDonaldsrestaurants in de Brussels regio, zijn feiten van zwartwerk en mensenhandel aan het licht gebracht.

De controleactie richtte zich niet op de restaurants zelf maar op de schoonmaakfirma's die er aan de slag zijn.

Tijdens de controleactie in de 11 Quick- en 4 McDonaldsrestaurants werden 37 personen meegenomen voor verhoor. Daarvan bleken een heel aantal aan het werk te zijn terwijl ze geen geldige verblijfsvergunning hadden en dus illegaal in België verbleven.

In een aantal gevallen was er zelfs sprake van misbruik van de precaire situatie waarin ze zich bevonden en dus van mensenhandel. Meer algemeen stelden de controleurs vast dat de schoonmaakbedrijven het niet zo nauw namen met de aangifte van hun werknemers.

Inbreuken

De controleactie, die gevoerd werd door de federale politie, de lokale politie en de arbeidsinspectie, kwam er nadat in andere gerechtelijke arrondissementen ook al gelijkaardige inbreuken waren vastgesteld. Omdat de betrokken schoonmaakbedrijven hun zetel in Brussel hadden, werd besloten hier ook een controle uit te voeren.

Het onderzoek gaat ondertussen verder. Het arbeidsauditoraat heeft nu ook de franchisehouders van de Quick- en McDonaldsrestaurants opgeroepen voor een verhoor om na te gaan in welke mate zij op de hoogte waren en verantwoordelijk kunnen geacht worden voor de mistoestanden. (Belga)

Bij controles die het Brusselse arbeidsauditoraat in de nacht van woensdag op donderdag liet uitvoeren in de 15 Quick- en McDonaldsrestaurants in de Brussels regio, zijn feiten van zwartwerk en mensenhandel aan het licht gebracht. De controleactie richtte zich niet op de restaurants zelf maar op de schoonmaakfirma's die er aan de slag zijn. Tijdens de controleactie in de 11 Quick- en 4 McDonaldsrestaurants werden 37 personen meegenomen voor verhoor. Daarvan bleken een heel aantal aan het werk te zijn terwijl ze geen geldige verblijfsvergunning hadden en dus illegaal in België verbleven. In een aantal gevallen was er zelfs sprake van misbruik van de precaire situatie waarin ze zich bevonden en dus van mensenhandel. Meer algemeen stelden de controleurs vast dat de schoonmaakbedrijven het niet zo nauw namen met de aangifte van hun werknemers. Inbreuken De controleactie, die gevoerd werd door de federale politie, de lokale politie en de arbeidsinspectie, kwam er nadat in andere gerechtelijke arrondissementen ook al gelijkaardige inbreuken waren vastgesteld. Omdat de betrokken schoonmaakbedrijven hun zetel in Brussel hadden, werd besloten hier ook een controle uit te voeren. Het onderzoek gaat ondertussen verder. Het arbeidsauditoraat heeft nu ook de franchisehouders van de Quick- en McDonaldsrestaurants opgeroepen voor een verhoor om na te gaan in welke mate zij op de hoogte waren en verantwoordelijk kunnen geacht worden voor de mistoestanden. (Belga)