Conner Rousseau (Vooruit): ‘Geen loonsverhoging? Dan ook geen dividenden’

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. © belga

De socialisten maken er een breekpunt van om werknemers een hogere loonsverhoging te gunnen dan de 0,4 procent die voorligt bij de loononderhandelingen. ‘Wie zegt dat dat niet gaat, moet mij maar eens uitleggen waarom bedrijven dan wel hoge dividenden kunnen uitkeren aan de aandeelhouders’, zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau woensdag aan verschillende media.

De vakbonden bliezen dinsdag het loonoverleg op. Het dossier komt nu opnieuw op de tafel van de regering. ‘Een loonmarge van 0,4 procent voor de komende twee jaar is te beperkt. Werken moet lonen’, zegt Rousseau.

De voorzitter van Vooruit vindt dat sectoren die tijdens de coronacrisis het goed gedaan hebben meer opslag moeten kunnen krijgen. ‘Wie zegt dat meer loon voor de werknemers niet gaat, moet mij maar eens uitleggen waarom bedrijven dan wel hoge dividenden kunnen uitkeren aan de aandeelhouders. Als hogere lonen niet kunnen, dan ook geen dividenden. Ook dat is voorzien in de loonwet.’

Artikel 14

Rousseau verwijst naar artikel 14 van de Wet van 1996, dat zegt dat de regering naast de lonen ook andere inkomsten kan matigen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de dividenden, maar ook over huurprijzen. Door dat artikel, dat nog nooit gebruikt is, op de onderhandelingstafel te leggen probeert hij de andere regeringspartijen tot toegevingen te dwingen. ‘Als het nodig is, dan zullen wij onze voet zetten en artikel 14 inroepen’, aldus nog Rousseau.

Vlaamse liberalen

De Vlaamse liberalen ‘rekenen erop dat de gemaakte akkoorden worden nageleefd’. Dat laat de woordvoerster van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert woensdagavond weten.

Lachaert verklaarde eerder op de dag dat het kernkabinet een akkoord heeft om de maximale loonmarge effectief vast te leggen op 0,4 procent als de sociale partners geen akkoord kunnen vinden, maar dat zien de socialisten dus anders.

Dat het loonoverleg een mogelijke splijtzwam is tussen socialisten en liberalen, is geen geheim. PS-minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne en premier Alexander De Croo (Open VLD) probeerden het dossier al eens te ontmijnen door ruimte te maken voor een eenmalige coronapremie in sectoren die ondanks de coronacrisis goed hebben geboerd, maar de vakbonden lieten begin deze week weten dat het overleg mislukt is.

Dermagne zelf benadrukte dinsdag in de Kamer dat hij toch nog probeert om bonden en werkgevers aan de tafel te krijgen. ‘Maar het is een schrale hoop’, klonk het toen. De minister gaf de sociale partners eerder tot 1 mei de tijd om een akkoord te vinden.

‘Aalmoes’

Vakbonden en werkgevers onderhandelen al enkele maanden over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de privésector voor de komende twee jaar. Dat overleg liep van in het begin al bijzonder stroef, omdat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven marge zag voor slechts 0,4 procent opslag bovenop de verwachte index van 2,8 procent, een ‘aalmoes’ volgens de bonden.

De werkgevers schermen dan weer met de gevolgen van de coronapandemie en vragen realiteitszin. De beperkte ruimte voor loonsstijging is het gevolg van diezelfde loonwet van 1996, die bepaalt dat de lonen in ons land niet sneller mogen stijgen dan die in de buurlanden.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) reageert ‘verbijsterd’ op de demarche van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. ‘De voorstellen van Vooruit raken kant noch wal en zonder het te beseffen zal men de kleine spaarders, gepensioneerden en vele werknemers treffen’, klinkt het.

VBO en VOKA

Het VBO noemt het een ‘bijzonder slecht idee’. De netto-dividenden van ondernemingen lagen in 2019 immers al op een bijzonder laag peil en dat was dus nog voor de covid-crisis de bedrijven en ondernemers ongemeen hard heeft getroffen, klinkt het.

Nu blind ingrijpen in de dividendpolitiek van ondernemingen zal de inkomens van zelfstandigen en ondernemers nog verder aantasten, het vertrouwen van de kleine spaarder en pensioenfondsen fundamenteel ondermijnen en ons land nog minder aantrekkelijk maken voor buitenlandse investeerders, aldus de werkgeversorganisatie.

CEO Pieter Timmermans wijst erop dat net de kleine spaarders, gepensioneerden en vele werknemers getroffen zouden worden. ‘Zo belegt meer dan 40 procent van de Belgen zijn spaargeld direct of indirect in aandelen. De dividenden die ze hierop krijgen zijn voor hen vaak een welgekomen aanvulling op hun inkomen of pensioen dat men nu blijkbaar wil beknotten’, aldus Timmermans.

‘Maar ook grote spelers zoals pensioenfondsen, investeringsfondsen, steden en gemeenten zijn afhankelijk van dividenden om bijvoorbeeld de aanvullende pensioenuitkeringen te betalen, om bijkomend in ons land te investeren of om de gemeente-infrastructuur te financieren. Bovendien steeg de afgelopen jaren de roerende voorheffing op dividenden van 10 naar 30 procent. Dus als bedrijven geen dividenden meer mogen uitkeren, dan loopt de schatkist ook heel wat inkomsten mis.

‘ Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van het Vlaams netwerk van ondernemingen (VOKA), noemt het voorstel van Rousseau op Twitter een ‘vals idee’. Dit ‘neigt naar chantage’, klinkt het nog. ‘Dividend voor aandeelhouders schrappen zou een regelrechte aanslag zijn op al wie onderneemt en risico neemt. Nergens in Europa doet men dit’, vult woordvoerder Eric Laureys aan.

Partner Content