'Er is een elektroshock nodig. Nu. Of de laatste kan het licht uitdoen', aldus Rousseau. 'De partij heeft een organisator nodig die SP.A durft om te bouwen naar een beweging van de 21ste eeuw.'

Volgens de 26-jarige uit Sint-Niklaas moeten de mensen eerst weer naar de SP.A willen luisteren en geloven dat de socialisten het menen. En dat vraagt een nieuwe stijl, nieuwe kanalen en nieuwe, krachtige mensen.

Rousseau vindt dat de partij te vaak een bange eend is geweest, die zich over sommige thema's niet uitspreekt uit schrik om stemmen te verliezen. Zo schiet iedereen in een kramp bij het woord 'migratie', 'we zijn daar bang voor'.

Over inhoudelijke veranderingen spreekt Rousseau zich nog niet uit, maar hij borduurt alvast voort op de notie solidariteit. 'Mensen hebben het gevoel dat ze hun deel doen, maar niet hun deel krijgen. We moeten beseffen dat ratio alleen geen antwoord biedt op de emotie. We moeten dat gevoel omarmen. Om het vervolgens tot een oplossing om te buigen. Op het einde van de rit willen de mensen concrete oplossingen, die komen niet van extreemrechts.'

Voorlopig lijkt de voorzittersverkiezing uit te draaien op een strijd tussen twee Oost-Vlaamse jongeren. De enige andere kandidaat is Gentenaar Hannes De Reu (33).

'SP.A heeft nood aan vernieuwing'

"Ik denk dat de partij nood heeft aan vernieuwing en ik denk niet dat die per se van John (Crombez, red.) zou moeten komen. Niettegenstaande hij wel de man is die ervoor heeft gezorgd dat bijvoorbeeld mensen als Connor Rousseau hun kans hebben gekregen." Dat zei Kamerlid Joris Vandenbroucke van sp.a bij Villa Politica op Eén. Vandenbroucke is zelf geen kandidaat om partijvoorzitter te worden.

Conner Rousseau, de 26-jarige fractieleider in het Vlaams Parlement, stelt zich kandidaat om sp.a te gaan leiden. Voorlopig zijn hij en de 33-jarige Hannes De Reu uit Gent de enige kandidaten. "Ik ben aangenaam verrast door zijn kandidatuur, het siert hem dat hij zo ambitieus is", reageerde Vandenbroucke.

Volgens hem wordt Rousseau niet voor de leeuwen gegooid. "Het is iemand die sterk in zijn schoenen staat en zelf de stap zet. Hij wil werk maken van gedeeld leiderschap. Ik zou het fijn vinden mocht ik ook geraadpleegd worden." Dat gedeelde leiderschap is voor het Kamerlid de juiste richting voor de partij. Militanten moeten meer inspraak krijgen en de partij moet naar een principe van 'one man, one vote', vindt hij.

'Er is een elektroshock nodig. Nu. Of de laatste kan het licht uitdoen', aldus Rousseau. 'De partij heeft een organisator nodig die SP.A durft om te bouwen naar een beweging van de 21ste eeuw.' Volgens de 26-jarige uit Sint-Niklaas moeten de mensen eerst weer naar de SP.A willen luisteren en geloven dat de socialisten het menen. En dat vraagt een nieuwe stijl, nieuwe kanalen en nieuwe, krachtige mensen. Rousseau vindt dat de partij te vaak een bange eend is geweest, die zich over sommige thema's niet uitspreekt uit schrik om stemmen te verliezen. Zo schiet iedereen in een kramp bij het woord 'migratie', 'we zijn daar bang voor'. Over inhoudelijke veranderingen spreekt Rousseau zich nog niet uit, maar hij borduurt alvast voort op de notie solidariteit. 'Mensen hebben het gevoel dat ze hun deel doen, maar niet hun deel krijgen. We moeten beseffen dat ratio alleen geen antwoord biedt op de emotie. We moeten dat gevoel omarmen. Om het vervolgens tot een oplossing om te buigen. Op het einde van de rit willen de mensen concrete oplossingen, die komen niet van extreemrechts.' Voorlopig lijkt de voorzittersverkiezing uit te draaien op een strijd tussen twee Oost-Vlaamse jongeren. De enige andere kandidaat is Gentenaar Hannes De Reu (33). "Ik denk dat de partij nood heeft aan vernieuwing en ik denk niet dat die per se van John (Crombez, red.) zou moeten komen. Niettegenstaande hij wel de man is die ervoor heeft gezorgd dat bijvoorbeeld mensen als Connor Rousseau hun kans hebben gekregen." Dat zei Kamerlid Joris Vandenbroucke van sp.a bij Villa Politica op Eén. Vandenbroucke is zelf geen kandidaat om partijvoorzitter te worden.Conner Rousseau, de 26-jarige fractieleider in het Vlaams Parlement, stelt zich kandidaat om sp.a te gaan leiden. Voorlopig zijn hij en de 33-jarige Hannes De Reu uit Gent de enige kandidaten. "Ik ben aangenaam verrast door zijn kandidatuur, het siert hem dat hij zo ambitieus is", reageerde Vandenbroucke. Volgens hem wordt Rousseau niet voor de leeuwen gegooid. "Het is iemand die sterk in zijn schoenen staat en zelf de stap zet. Hij wil werk maken van gedeeld leiderschap. Ik zou het fijn vinden mocht ik ook geraadpleegd worden." Dat gedeelde leiderschap is voor het Kamerlid de juiste richting voor de partij. Militanten moeten meer inspraak krijgen en de partij moet naar een principe van 'one man, one vote', vindt hij.