Conner Rousseau (SP.A): ‘Heel fijn om kwetsbare jongeren te kunnen helpen’

Conner Rousseau © Karl

Conner Rousseau is de nieuwe fractieleider voor SP.A in het Vlaams Parlement. Maar hoe viert hij vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had hij 23 minuten en 3 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Geen. Maar ik zal wel veel tijd doorbrengen op de zomerkampen van Joetz in Nieuwpoort, die ik coördineer. In één zomer komen ongeveer duizend jongeren zich daar amuseren, ongeveer een kwart van hen komt uit de jeugdhulp: het is heel fijn om kwetsbare jongeren te kunnen helpen, maar ik amuseer me daar ook enorm. En verder organiseer ik ook mee een festival in Sint-Niklaas, Walhalla.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

Ik ga een paar dagen mee met het buitenlandse kamp van Joetz, in Rome. Ik ben daar nog nooit geweest en ik hoop toch wat cultuur te kunnen opsnuiven.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Anderhalf jaar geleden was ik voor het eerst in lange tijd nog eens ‘echt’ op vakantie, maar toen zat ik aan het zwembad toch weer mails te lezen en sociale media te volgen.

Ik ben kritisch, maar geloof ook in positief zijn en vooruitgang voor iedereen.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Een surfvakantie met vrienden in het Zuid-Franse Seignosse. We sliepen in een tent, zonder enige luxe. Bij zonsondergang op het strand hebben we heel filosofische gesprekken gevoerd.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Toen de Eyjafjallajökull uitbarstte in 2010, was ik net op vakantie in Egypte. We zouden normaal tien dagen in dat hotel zitten, in the middle of nowhere, en hadden in de buurt alles wel gezien. Door die vulkaanuitbarsting zaten we daar nog tien dagen langer vast. Letterlijk: we mochten het hotel niet verlaten, omdat we op elk moment onze koffers moesten kunnen pakken.

Wat is het beste boek dat u op vakantie hebt gelezen?

Vorige zomer heb ik The Day After Tomorrow van Peter Hinssen gelezen. Een pleidooi om minder met vandaag en gisteren bezig te zijn, en meer met de disruptieve toekomst.

Welke boeken neemt u dit jaar mee?

Iemand tipte me onlangs Verlichting nu van Steven Pinker. Zijn ideeën stroken wel met mijn visie op politiek. Ik ben kritisch, maar geloof ook in positief zijn en vooruitgang voor iedereen.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al hebt bezocht?

Het MoMa in New York. Dat stond al een tijdje op mijn bucketlist en een tijdje geleden ben ik er eindelijk geraakt.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Op de Dominicaanse Republiek heb ik ooit latin style staan dansen op het strand met het hotelpersoneel. Ik had een paar piña colada’s op en voelde me net een local.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Op kamp heb ik weleens een liefje gehad. Tijdens de verkiezingscampagne kreeg ik plots weer een bericht van haar, na tien jaar. Ze was me nooit vergeten en ging me steunen. Heel fijn.

Op de Dominicaanse Republiek heb ik ooit u003cemu003elatin styleu003c/emu003e staan dansen op het strand met het hotelpersoneel.

Overweegt u in de zomer weleens uw leven helemaal om te gooien?

Het zomerkamp in Nieuwpoort staat voor mij synoniem met de zomer. Als ik daar ben, droom ik ervan om voltijds monitor te worden.

Bent u ooit alleen op vakantie geweest?

Eén keer. Ik had net een congres georganiseerd voor de SP.A en was helemaal op. John Crombez raadde me aan om er eens tussenuit te gaan, maar ik had maar vier vrije dagen. Ik ben toen meteen naar het reisbureau gegaan. Zij hadden die avond een vlucht naar Dubai, die ik heel impulsief heb genomen. Dat was tof, maar na vier dagen had ik het wel gezien. Ik geniet vooral van andere mensen rond mij.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

De politiek stopt nooit en sinds de campagne krijg ik constant vragen en berichten. Ik probeer elke dag één tot twee uur vrij te maken om iedereen persoonlijk te beantwoorden.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Een pointeur.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan tijdens het jaar?

Ik ben nergens zo gelukkig als op kamp in Nieuwpoort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content