Congo overweegt sancties tegen Belgische ambassadeur en Didier Reynders

Didier Reynders © Belga

De Europese ambassadeur in Kinshasa, de Belg Bart Ouvry, hangt uitwijzing boven het hoofd. Dat blijkt donderdag uit een ontwerp van sancties dat te lezen is op de Congolese website 7sur7.cd. Ook de Belgische ambassadeur en Didier Reynders mogen maatregelen verwachten.

Uit de tekst blijkt dat tien mensen, onder wie zeven Belgen, voorwerp kunnen worden van sancties vanwege Kinshasa. Zo stelt een informele werkgroep onder meer voor Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) geen visum meer te verlenen en zijn tegoeden te bevriezen. Hetzelfde geldt voor politici als Marie Arena (PS), de Italiaanse politica Cecile Kyenge, Karl Vanlouwe (N-VA) en Peter Luyckx (N-VA).

Bart Ouvry
Bart Ouvry© Belga

Het voorstel aan de Congolese regering houdt ook in dat Europees ambassadeur Bart Ouvry persona non grata verklaard zou worden, wat inhoudt dat hij het land zou worden uitgezet. Belgisch ambassadeur in Congo Bertrand de Crombrugge zou ‘diplomatiek geïsoleerd’ moeten worden. En als ambassadeur van de Europese Unie voor Afrika zou Koen Vervaeke geen visum meer mogen krijgen en dienen zijn tegoeden bevroren, zo luidt het voorstel nog.

Reactie op maatregelen van EU

De relaties tussen de Europese Unie en de Democratische Republiek Congo zitten al langer in het slop. Een korte tijd terug nam de Europese Unie, vooral na diplomatiek kneedwerk van België, sancties tegen het regime van president Joseph Kabila. Zo werden de tegoeden van enkele van zijn ministers in Europa bevroren. Bovendien mogen tal van leden uit zijn entourage geen voet meer aan grond zetten in de Europese Unie. ‘Best een lastige sanctie voor hen, aangezien ze toch vaak naar Europa komen’, zegt Nadia Nsayi van Broederlijk Delen. De diplomatieke sancties van Congo zijn waarschijnlijk een rechtsstreekse reactie op de maatregelen van de Europese Unie. Gisteren stelden enkele Europarlementsleden, waaronder Arena nog een resolutie op waarin ze de Congolese overheden oproepen om de verkiezingsdeadline van september 2017 toch nog te respecteren.

Peter Luykx, federaal parlementslid van NV-A bereidde vorig jaar een kritische resolutie over de verkiezingen in Congo. Hij kijkt nu aan tegen een inreisverbod naar het land. ‘Ze willen met deze maatregel natuurlijk stevig uitpakken. Het is natuurlijk potsierlijk dat ze omwille van een kritische houding zulke maatregelen nemen. Het is niet de eerste keer dat men in Congo vanwege die resolutie op mijn persoon reageert. Dit is hoogstwaarschijnlijk een reactie op de sancties die de Europese Unie onlangs heeft genomen, maar we blijven met de federale regering het standpunt verdedigen. Zowel Peter Luykx, alsook Karl Vanlouwe zijn verkiezingswaarnemers voor de regio en betreuren uiteraard het inreisverbod. Kabila duldt duidelijk geen kritische pottenkijkers en dit inreisverbod is een bewijs hiervan’

Of het bericht van 7sur7 over de Congolese sancties daadwerkelijk klopt, blijft voorlopig afwachten. Volgens Nsayi zou het kunnen gaan om bewust nepnieuws van de veiligheidsdiensten om de Belgische reactie te testen.

Partner Content