Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven, schrijft De Standaard.

"De grootste groep jongeren sport omdat het leuk is en niet om zich met anderen te meten", zegt Jeroen Scheerder, professor aan de faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen. "Jongeren sporten dan ook steeds vaker in wat we 'lichte gemeenschappen' noemen. Ze spreken met vrienden af om samen te gaan lopen, te zwemmen of te squashen. De sportclubs verliezen daardoor hun monopoliepositie."

De grootste verliezer onder de clubsporten is basketbal. Die sporttak stond in 1999 nog in de top drie van de populairste sporten en duikt nu zelfs niet meer in de top tien op. Volgens de Vlaamse Basketballiga is het aantal kinderen en jongeren in de clubs tijdens de afgelopen tien jaar met 10 procent gedaald.

Dat jongeren steeds minder bereid zijn om zich voor een ploeg te engageren, wijt men aan de drukke agenda die veel jongeren hebben. Veel jongeren willen wel sporten, maar niet in competitieverband, zegt Scheerder. "Een competitie kan jongeren onder druk zetten. Als je bijvoorbeeld vaak op de bank moet zitten omdat je niet goed genoeg speelt, voel je je niet goed en vertrek je op een gegeven moment."

De overheid zou er volgens Scheerder bij de subsidiëring rekening mee moeten houden of een sportclub naast de competitiesport ook recreatief sporten aanbiedt. (Belga/TE)

Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven, schrijft De Standaard. "De grootste groep jongeren sport omdat het leuk is en niet om zich met anderen te meten", zegt Jeroen Scheerder, professor aan de faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen. "Jongeren sporten dan ook steeds vaker in wat we 'lichte gemeenschappen' noemen. Ze spreken met vrienden af om samen te gaan lopen, te zwemmen of te squashen. De sportclubs verliezen daardoor hun monopoliepositie." De grootste verliezer onder de clubsporten is basketbal. Die sporttak stond in 1999 nog in de top drie van de populairste sporten en duikt nu zelfs niet meer in de top tien op. Volgens de Vlaamse Basketballiga is het aantal kinderen en jongeren in de clubs tijdens de afgelopen tien jaar met 10 procent gedaald. Dat jongeren steeds minder bereid zijn om zich voor een ploeg te engageren, wijt men aan de drukke agenda die veel jongeren hebben. Veel jongeren willen wel sporten, maar niet in competitieverband, zegt Scheerder. "Een competitie kan jongeren onder druk zetten. Als je bijvoorbeeld vaak op de bank moet zitten omdat je niet goed genoeg speelt, voel je je niet goed en vertrek je op een gegeven moment." De overheid zou er volgens Scheerder bij de subsidiëring rekening mee moeten houden of een sportclub naast de competitiesport ook recreatief sporten aanbiedt. (Belga/TE)