Commissie kan Optima-data bij de fiscus niet meer gebruiken

27/10/16 om 06:57 - Bijgewerkt om 06:57

Het parlement kan het juridisch niet maken nog te neuzen in de miljoenen bedrijfs- en klantengegevens die de fiscus in 2012 bij Optima kopieerde. Dat hebben de experts die de onderzoekscommissie bijstaan besloten, schrijft De Tijd.

Commissie kan Optima-data bij de fiscus niet meer gebruiken

© BELGA

In 2012 nam de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) 2.5 terabyte aan data in beslag bij Optima Bank. Een jaar later beval de rechtbank van Gent alle data te vernietigen. De BBI deed dat, maar bij de centrale diensten in Brussel werd onlangs een back-up gevonden. BBI-directeur van Gent Karel Anthonissen stelde vorige week de Optima-onderzoekscommissie voor om de gegevens in te kijken. Op die manier zou de commissie inzage krijgen in de interne communicatie van Optima en in het mailverkeer met de klanten en de toezichthouders.

In de dading van de Gentse rechtbank staat echter expliciet dat de gegevens in 2013 volledig vernietigd moesten worden en geen kopie mocht achterblijven. Daarom besluiten de experts die de onderzoekscommissie bijstaan dat de 'Optima files' niet meer bruikbaar zijn.

Pikant detail is volgens De Tijd dat de topman van de BBI vorige week zelf al besloot de data te wissen toen hij vernam dat er een kopie bestond.

(Belga/SK)

Onze partners