Commissie-Adriaenssens neemt collectief ontslag

Eerder nam commissievoorzitter Peter Adriaenssens ontslag. Hij is ondervraagd door de Brusselse federale gerechtelijke politie.

Alle leden van de commissie-Adriaenssens zullen ontslag nemen. Dat hebben ze maandagmiddag aangekondigd na afloop van een vergadering.

Eerder besliste commissievoorzitter Peter Adriaenssens dat hij ermee ophoudt nadat het gerecht vorige donderdag alle recente dossiers bij de commissie – 475 in totaal – in beslag heeft genomen. Volgens hem viel er in die omstandigheden niet meer te werken.

De leden volgen zijn voorbeeld. Ze vinden dat de commissie in de materiële onmogelijkheid verkeert om te werken vermits alle dossiers en werkdocumenten in beslag werden genomen.

Daarnaast is het noodzakelijke vertrouwen tussen justitie en commissie weggeslagen, wat het vertrouwen tussen slachtoffers en commissie aantast, zo luidt het.

De leden van de commissie voor behandeling van klachten van seksueel misbruik in een pastorale relatie zullen hun ontslag donderdag aanbieden aan mgr. Guy Harpigny, bisschop van Doornik en bisschop referent van de commissie.

Volgens hen is het nu aan de bisschoppen om de zorg voor de slachtoffers op zich te nemen en hun klachten verder op te volgen.

Adriaenssens meer dan vijf uur verhoord

Peter Adriaenssens is maandag verhoord door speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie. In Terzake zei hij maandagavond dat dat gebeurde als getuige.

Vooral de werking van de commissie zou het gespreksonderwerp zijn geweest. Geen enkel individueel dossier zou specifiek ter sprake gebracht zijn.

Volgens Adriaenssens is het na het ontslag van de commissie aan de parketten om voor de opvang van de slachtoffers te zorgen. Hij vraagt de oprichting van een aanspreekpunt waar ze met hun vragen terecht kunnen.

Werkgroep

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) liet maandag weten dat hij de samenroeping vraagt van de werkgroep onder leiding van de procureurs-generaal van Gent en Luik die was voorzien in de afsprakennota tussen de commissie-Adriaenssens en het openbaar ministerie.

De werkgroep zal zich onder meer bezighouden met de moeilijkheden die het openbaar ministerie ondervindt bij de behandeling van feiten die door de commissie-Adriaenssens werden aangebracht.

Volgens De Clerck is het ontslag van de commissie-Adriaenssens een spijtige zaak voor alle betrokken partijen, ook voor justitie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content