De Private Omroep Federatie (POF), de koepel van Vlaamse commerciële omroepen, maakt zich grote zorgen over de komende beheersovereenkomst met de openbare omroep VRT.

De meerderheidspartijen CD&V, SP.A en N-VA stelden deze week een resolutie voor over die nieuwe beheersovereenkomst. "Hun standpunt ondersteunt vooral de wensen van de VRT", zeggen de private omroepen.

Derde kanaal

In de beheersovereenkomst spreken de VRT en de Vlaamse regering af wat de openbare omroep de komende jaren wel en niet mag doen en hoeveel middelen hij voor die opdracht krijgt. De VRT zou graag een derde kanaal opstarten. De meerderheidspartijen hebben die deur alvast niet gesloten.

De private omroepen zijn hierover niet te spreken. "Het is duidelijk dat een volledig derde kanaal het private initiatief nog nauwelijks kans laat. Ketnet is met 28 procent marktaandeel nu al veruit de grootste kidszender. Een derde kanaal zal de ruimte voor de private spelers nog verkleinen terwijl de concurrentie op de private markt zal toenemen".

Commercieel

De private omroepen vinden ook dat de VRT een commerciële politiek voert "die nauwelijks in vraag wordt gesteld, laat staan wordt beperkt", ondanks de "ongecontroleerde inkomensstromen" via productiehuizen en overheden.

"In andere landen worden de commerciële activiteiten van de openbare omroep aan banden gelegd, in Vlaanderen durft men blijkbaar niet aan de commercialisering van de openbare omroep te raken", luidt het. (Belga)

De Private Omroep Federatie (POF), de koepel van Vlaamse commerciële omroepen, maakt zich grote zorgen over de komende beheersovereenkomst met de openbare omroep VRT. De meerderheidspartijen CD&V, SP.A en N-VA stelden deze week een resolutie voor over die nieuwe beheersovereenkomst. "Hun standpunt ondersteunt vooral de wensen van de VRT", zeggen de private omroepen.Derde kanaal In de beheersovereenkomst spreken de VRT en de Vlaamse regering af wat de openbare omroep de komende jaren wel en niet mag doen en hoeveel middelen hij voor die opdracht krijgt. De VRT zou graag een derde kanaal opstarten. De meerderheidspartijen hebben die deur alvast niet gesloten. De private omroepen zijn hierover niet te spreken. "Het is duidelijk dat een volledig derde kanaal het private initiatief nog nauwelijks kans laat. Ketnet is met 28 procent marktaandeel nu al veruit de grootste kidszender. Een derde kanaal zal de ruimte voor de private spelers nog verkleinen terwijl de concurrentie op de private markt zal toenemen".Commercieel De private omroepen vinden ook dat de VRT een commerciële politiek voert "die nauwelijks in vraag wordt gesteld, laat staan wordt beperkt", ondanks de "ongecontroleerde inkomensstromen" via productiehuizen en overheden. "In andere landen worden de commerciële activiteiten van de openbare omroep aan banden gelegd, in Vlaanderen durft men blijkbaar niet aan de commercialisering van de openbare omroep te raken", luidt het. (Belga)