Dat meldt de Droogtecommissie op zijn website.

Volgens de Droogtecommissie is de drinkwatervoorziening momenteel niet in het gedrang. De commissie herhaalt wel de vraag om 'spaarzaam' om te gaan met alle soorten van water.

Droogte

De waterlopen in Vlaanderen zijn nog niet helemaal hersteld van de droogte van 2018. Door het tekort aan neerslag hebben de grondwatervoorraden zich ook onvoldoende kunnen herstellen tijdens de afgelopen winter en lente. De voorbije weken viel er amper neerslag en ook voor de komende twee weken wordt nauwelijks of geen regen voorspeld.

De peilen en debieten van waterlopen dalen en verschillende waterlopen dreigen droog te vallen. Op verschillende waterlopen zoals de IJzer, de Leie, de Boven-Schelde en de Dender worden volgens de Droogtecommissie 'nieuwe minima voor de tijd van het jaar' genoteerd.

'Ook op alle onbevaarbare waterlopen zijn de peilen dalende en worden er op heel wat locaties erg lage peilen voor de tijd van het jaar gemeten', luidt het. 'Op meer dan de helft van de bemeten locaties is de huidige grondwaterstand laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Bovendien zijn de grondwaterpeilen op quasi alle locaties dalend'.

Daarom kondigt de Droogtecommissie code oranje (alarmfase) af voor heel Vlaanderen. De provinciegouverneurs krijgen de raad een captatieverbod in te stellen op ecologisch kwetsbare waterlopen, dat zijn waterlopen waarin beschermde habitats/vegetaties of soorten voorkomen.

Uitzonderingen op het verbod kunnen wel, bijvoorbeeld op plaatsen waar het waterpeil nog niet problematisch is.

Verschillende provincies volgen het advies van de commissie meteen op en vaardigen een captatieverbod op ecologisch kwetsbare waterlopen uit. In West-Vlaanderen is in het IJzerbekken zelfs op alle waterlopen een captatieverbod van kracht.

Dat meldt de Droogtecommissie op zijn website.Volgens de Droogtecommissie is de drinkwatervoorziening momenteel niet in het gedrang. De commissie herhaalt wel de vraag om 'spaarzaam' om te gaan met alle soorten van water. DroogteDe waterlopen in Vlaanderen zijn nog niet helemaal hersteld van de droogte van 2018. Door het tekort aan neerslag hebben de grondwatervoorraden zich ook onvoldoende kunnen herstellen tijdens de afgelopen winter en lente. De voorbije weken viel er amper neerslag en ook voor de komende twee weken wordt nauwelijks of geen regen voorspeld. De peilen en debieten van waterlopen dalen en verschillende waterlopen dreigen droog te vallen. Op verschillende waterlopen zoals de IJzer, de Leie, de Boven-Schelde en de Dender worden volgens de Droogtecommissie 'nieuwe minima voor de tijd van het jaar' genoteerd. 'Ook op alle onbevaarbare waterlopen zijn de peilen dalende en worden er op heel wat locaties erg lage peilen voor de tijd van het jaar gemeten', luidt het. 'Op meer dan de helft van de bemeten locaties is de huidige grondwaterstand laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Bovendien zijn de grondwaterpeilen op quasi alle locaties dalend'. Daarom kondigt de Droogtecommissie code oranje (alarmfase) af voor heel Vlaanderen. De provinciegouverneurs krijgen de raad een captatieverbod in te stellen op ecologisch kwetsbare waterlopen, dat zijn waterlopen waarin beschermde habitats/vegetaties of soorten voorkomen. Uitzonderingen op het verbod kunnen wel, bijvoorbeeld op plaatsen waar het waterpeil nog niet problematisch is. Verschillende provincies volgen het advies van de commissie meteen op en vaardigen een captatieverbod op ecologisch kwetsbare waterlopen uit. In West-Vlaanderen is in het IJzerbekken zelfs op alle waterlopen een captatieverbod van kracht.