Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) was in 'Wakker op Zondag', op ATV, kritisch voor de automatische vrijlating na de helft van de straf bij celstraffen tot vijf jaar. Ook de uitbreiding van het enkelbandensysteem stuit op weerstand bij de partij.

"Voor rondtrekkende daderbendes is er een probleem. Die criminelen hebben geen domicilie." Volgens De Wit moeten we eerder naar een Nederlands systeem. "De straffen zijn bij onze noorderburen misschien korter, maar een straf wordt er effectief uitgevoerd. Een straf is er een straf."

"Geen straffeloosheid"

In het VTM-Nieuws stelde vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vragen bij de inperking van de voorlopige hechtenis. Voor misdrijven waar straffen op staan tot vijf jaar, zou die nog maximum vier maanden mogen duren.

"Dat kan in sommige situaties een probleem zijn", vond De Croo. "Bijvoorbeeld bij internationale dievenbendes. Als je die na vier maanden vrijlaat is de vogel gevlogen, dat kan niet de bedoeling zijn. We moeten justitie efficiënter maken, maar er mag geen straffeloosheid zijn. Ik denk ook niet dat dat de bedoeling is van minister Geens."

Ook de oppostiepartijen lopen niet warm voor de nieuwe plannen van Koen Geens. Onder andere de justitiespecialist van PVDA, Ivo Flachet vreest dat ze de drempel tot justitie zullen verhogen. "Zal het verhogen van financiële drempels leiden tot meer rechtvaardigheid, wetende dat het gerecht voor de meeste mensen nu al onbetaalbaar is?"

De minister zelf gaf in De Zevende Dag op Eén nog toelichting bij zijn plan. Daar verklaarde hij dat in de toekomst ook minnelijke schikkingen zouden moeten worden vermeld op het strafblad. Op die manier zouden fraudeurs, in tegenspraak met een veelgehoorde kritiek, toch streng worden aangepakt. (Belga/NS)

Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) was in 'Wakker op Zondag', op ATV, kritisch voor de automatische vrijlating na de helft van de straf bij celstraffen tot vijf jaar. Ook de uitbreiding van het enkelbandensysteem stuit op weerstand bij de partij. "Voor rondtrekkende daderbendes is er een probleem. Die criminelen hebben geen domicilie." Volgens De Wit moeten we eerder naar een Nederlands systeem. "De straffen zijn bij onze noorderburen misschien korter, maar een straf wordt er effectief uitgevoerd. Een straf is er een straf." In het VTM-Nieuws stelde vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vragen bij de inperking van de voorlopige hechtenis. Voor misdrijven waar straffen op staan tot vijf jaar, zou die nog maximum vier maanden mogen duren. "Dat kan in sommige situaties een probleem zijn", vond De Croo. "Bijvoorbeeld bij internationale dievenbendes. Als je die na vier maanden vrijlaat is de vogel gevlogen, dat kan niet de bedoeling zijn. We moeten justitie efficiënter maken, maar er mag geen straffeloosheid zijn. Ik denk ook niet dat dat de bedoeling is van minister Geens."Ook de oppostiepartijen lopen niet warm voor de nieuwe plannen van Koen Geens. Onder andere de justitiespecialist van PVDA, Ivo Flachet vreest dat ze de drempel tot justitie zullen verhogen. "Zal het verhogen van financiële drempels leiden tot meer rechtvaardigheid, wetende dat het gerecht voor de meeste mensen nu al onbetaalbaar is?" De minister zelf gaf in De Zevende Dag op Eén nog toelichting bij zijn plan. Daar verklaarde hij dat in de toekomst ook minnelijke schikkingen zouden moeten worden vermeld op het strafblad. Op die manier zouden fraudeurs, in tegenspraak met een veelgehoorde kritiek, toch streng worden aangepakt. (Belga/NS)