De prijs van de geneesmiddelen in België moet verder naar omlaag, omdat er anders geen geld meer is voor de dure innovatieve geneesmiddelen die er zitten aan te komen. Dat zegt de Christelijke Mutualiteit (CM) in De Standaard.

Volgens het ziekenfonds zijn de geneesmiddelenprijzen de voorbije jaren al gedaald: de totale uitgaven daalden in de periode 2011-2013 van 4,4 naar 4,2 miljard euro. "Maar de voorbije jaren kwam er weinig innovatiefs op de markt", zegt Dirk Ramaekers, directeur Gezondheidsbeleid van de CM.

"Voor de komende jaren zit er veel in de pijplijn, vaak 'biologicals', en die zijn duur. Als we de bevolking daar toegang toe willen geven, zal er veel geld nodig zijn. Dat moeten we uitsparen op andere geneesmiddelen."

Sluisaanbesteding

De CM legt daarom onder andere de "sluisaanbesteding" op tafel, waarbij eerst gevraagd wordt welke merken willen meedingen en tegen welke prijs. Wie een acceptabele prijs voorstelt, mag in de sluis, waarna er voort onderhandeld wordt. Enkel wie de laagst geboden prijs aanvaardt, mag verder meevaren met de ziekteverzekering. De CM hoopt zo miljoenen euro's te besparen. (Belga/SD)

Volgens het ziekenfonds zijn de geneesmiddelenprijzen de voorbije jaren al gedaald: de totale uitgaven daalden in de periode 2011-2013 van 4,4 naar 4,2 miljard euro. "Maar de voorbije jaren kwam er weinig innovatiefs op de markt", zegt Dirk Ramaekers, directeur Gezondheidsbeleid van de CM. "Voor de komende jaren zit er veel in de pijplijn, vaak 'biologicals', en die zijn duur. Als we de bevolking daar toegang toe willen geven, zal er veel geld nodig zijn. Dat moeten we uitsparen op andere geneesmiddelen." De CM legt daarom onder andere de "sluisaanbesteding" op tafel, waarbij eerst gevraagd wordt welke merken willen meedingen en tegen welke prijs. Wie een acceptabele prijs voorstelt, mag in de sluis, waarna er voort onderhandeld wordt. Enkel wie de laagst geboden prijs aanvaardt, mag verder meevaren met de ziekteverzekering. De CM hoopt zo miljoenen euro's te besparen. (Belga/SD)