Louis Ide (N-VA)

‘CM gaat zieltjes winnen bij de vluchtelingen’

Louis Ide (N-VA) Algemeen Secretaris van N-VA en arts.

‘Voor sommigen zijn vluchtelingen blijkbaar een bron van inkomsten’, schrijft Louis Ide (N-VA). Naar aanleiding van een mail van de Christelijke Mutualiteiten (CM) roept hij de Vlaamse OCMW’s op om de erkende vluchtelingen in hun gemeente aan te sluiten bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering.

Voor sommigen zijn vluchtelingen blijkbaar een bron van inkomsten. Een vluchteling heeft hetzelfde sociaal statuut als elke Belg, of je daar nu voor of tegen bent. In Denemarken proberen ze daar aan te sleutelen, hier is het nog niet zo ver.

Voor wat betreft gezondheidszorg kunnen we kort zijn. Iedere mens moet recht hebben op basisgezondheidszorg en we moeten mensen helpen in levensbedreigende situaties. Ik vermoed dat we misschien wel eens mogen nadenken of we dan elke erkende vluchteling ook toegang moeten geven tot esthetische orthodontie, neuscorrecties, plastische chirurgie, bariatrische heelkunde etc.

‘CM gaat zieltjes winnen bij de vluchtelingen’

Maar hierover wil ik het niet hebben. Ik wil het hebben over het feit dat sommigen blijkbaar brood zien in de vluchtelingen. Ze zien een opportuniteit om nieuwkomers te binden aan een zuil. Zo ook de Christelijke Mutualiteiten. De CM stuurde een elektronische brief aan de OCMW-voorzitters van diverse Vlaamse gemeenten:

Ze stellen daarbij het volgende: “U staat in voor de opvang van vluchtelingen. Van zodra ze geregulariseerd zijn moeten ze zich inschrijven bij een ziekenfonds. We zijn ons ervan bewust dat het niet evident is om hen hierin wegwijs te maken. Zoals u weet kunnen ze vrij een ziekenfonds kiezen, maar CM biedt alvast een aantal voordelen die voor hen belangrijk kunnen zijn: het lidgeld is het laagst, CM heeft een kantoor in elke gemeente en brievenbussen in vrijwel elke wijk. Ook het pakket van aanvullende diensten en voordelen is zeer uitgebreid en stevig uitgebouwd.”

'CM gaat zieltjes winnen bij de vluchtelingen'
© Screenshot CM

Met andere woorden: men gaat zieltjes winnen bij de vluchtelingen. Maar niet alleen zieltjes, ook centjes. De bewering van de CM dat zij het goedkoopste ziekenfonds zijn, is namelijk niet correct.

Ontsnappen aan aanvullende ziekteverzekering

Iedere Belg en dus ook iedere erkende vluchteling is opgenomen in de verplichte federale ziekteverzekering. Daarnaast bestaat er ook de verplichte aanvullende ziekteverzekering. Aansluiten bij een ziekenfonds betekent dat je betaalt voor die aanvullende ziekteverzekering. Dan kan je ‘genieten’ van leuke dingetjes zoals saunabezoeken, wat terugbetaling van sportkampen, alternatieve geneeskunde etc.

Mijn partij is al langer voorstander van de afschaffing van de aanvullende ziekteverzekering. Dat zou er namelijk voor zorgen dat er 700 miljoen euro terug naar de mensen vloeit.

Wat weinig mensen weten, is dat elke Belg kan ontsnappen aan die verplichte aanvullende ziekteverzekering door zich aan te sluiten bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering. Daar is dat kosteloos voor elke Belg die zich erbij aansluit. En dus ook voor de OCMW’s die de bijdragen betaalt voor de 35.000 erkende vluchtelingen. Met andere woorden het goedkoopste ziekenfonds is de Hulpkas. Een alleenstaande betaalt bij CM Mechelen-Turnhout (die de oproep lanceerde naar de OCMW voorzitters) 75 euro.

Goedkoop

Zeker 80% van die 35.000 vluchtelingen is alleenstaand. Men kan dus stellen dat de CM de OCMW’s jaarlijks 2.5 miljoen euro tracht afhandig te maken. Geld dat elke burger betaalt aan de OCMW’s via zijn belastingen. Want de CM richt zich rechtsreeks tot de OCMW-voorzitters met de vraag de vluchtelingen bij hen aan te sluiten omdat ze zogezegd de goedkoopste zijn.

Daarenboven levert CM Mechelen-Turnhout niet de goedkoopste aanvullende ziekteverzekering, als je er dan toch persé eentje zou willen. De goedkoopste is De Voorzorg Limburg met 54 euro per jaar voor een alleenstaande.

Daarom, beste OCMW-voorzitters, stuur uw erkende vluchtelingen voor hun verplichte ziekteverzekering naar de Hulpkas. Die is neutraal en het goedkoopst voor uw OCMW en dus ook voor de burgers die het OCMW financieren.

Partner Content