Clottemans schuldig aan parachutemoord

Het assisenhof van Tongeren heeft Els Clottemans woensdagavond schuldig bevonden aan de moord op Els Van Doren door haar parachute te saboteren. Donderdag wordt de strafmaat bepaald.

Het assisenhof van Tongeren heeft Els Clottemans woensdagavond schuldig bevonden aan de moord op Els Van Doren door haar parachute te saboteren. Volgens de jury waren er daarvoor voldoende indirecte bewijzen. Donderdag wordt de strafmaat bepaald. De straf kan gaan van drie jaar cel tot levenslange opsluiting.

De 26-jarige lerares uit Ternat werd ervan beschuldigd zowel de hoofd- als de reserveparachute van haar 38-jarige liefdesrivale uit Ranst te hebben gesaboteerd. Clottemans en Van Doren hadden met de Nederlander Marcel Somers dezelfde minnaar. Alledrie waren ze lid van dezelfde parachuteclub.

Van Doren maakte op 18 november 2006 een dodelijke val door vanop een hoogte van meer dan vierduizend meter te pletter te storten in een tuin in Opglabbeek. Materiële bewijzen voor de sabotage van de parachute waren er niet en die zijn ook niet tijdens het proces opgedoken. Maar aanwijzingen dat Clottemans de dader was, waren er wel.

Indirecte bewijzen

Volgens de jury waren er voldoende indirecte bewijzen voorhanden om Clottemans schuldig te verklaren. De motivering bleek een kopie van het samengevat pleidooi van Jef Vermassen, de advocaat van de burgerlijke partij.

De jury benadrukte dat Clottemans zowel de kennis, de tijd
als het motief had. ‘De beklaagde had de vereiste technische kennis, ze had de tijd om het te doen en de driehoeksverhouding is een duidelijk motief’, zo luidde het.

Het vinden van de pilot chute (de reserveparachute nvdr) op een weg die ze naar eigen zeggen niet kende, maar waar ze wel degelijk vaak kwam, toont aan dat ze een pathologische leugenaar
is, aldus voorzitter Michel Jordens.

Clottemans gaf woensdagavond in de rechtszaal bij het horen van haar schuldigverklaring aanvankelijk geen kik. Maar toen de voorzitter van het hof herhaalde dat ze schuldig was, veegde ze tranen weg van haar gezicht.

Replieken

Voor het verdict viel, werden woensdag eerst de replieken gehouden. In zijn repliek vroeg Jef Vermassen, advocaat van de burgerlijke partijen, nogmaals om Clottemans schuldig te verklaren aan moord.

Vermassen hield de jury voor dat nergens in de wet staat dat men zich moet baseren op materiële bewijzen of een bekentenis. Hij steunde zich op de techniek van de profilering om Clottemans als moordenaar aan te duiden en haalde daarvoor in zijn pleidooi tien elementen aan.

Ook openbaar aanklager Patrick Boyen wees erop dat er geen materiële bewijzen nodig zijn om iemand schuldig te verklaren. ‘Ik daag iedereen uit om mij een Cassatie-arrest of een wettekst voor te leggen waarin staat dat dat verplicht is’, aldus Boyen.

‘Ben onschuldig’

In haar laatste woord herhaalde Clottemans dat ze niet schuldig is. ‘Ik ben echt onschuldig. Ik kan dat alleen maar herhalen. Van in het begin word ik beschuldigd van iets verschrikkelijks dat ik niet heb gedaan. Ik kan tot op vandaag niet zeggen wie dat het wel geweest is”, zo luidde het.

‘Ik wou dat jullie konden zien hoe ik voor de klas stond, hoe ik met
kinderen kan omgaan. Ik heb zelf mijn vader verloren. Ge blijft de
ander altijd missen”, zo zei Clottemans. De kinderen van slachtoffer Els Van Doren, Karol en Vincent De Wilde, stormden na die woorden huilend de assisenzaal buiten.

Beraadslaging

De jury trok zich in de loop van woensdagnamiddag terug om te beraadslagen over de schuldvraag. Dat werd even onderbroken wegens een technisch probleem bij het herbekijken van de beelden van de fatale sprong van Van Doren.

Omstreeks 16.30 uur werd gemeld dat de jury een beslissing had genomen. Ze werd pas omstreeks 19 uur bekendgemaakt, na het opstellen van de motivering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content