Cijfers over besmette eieren vrijgegeven: ‘concentraties ver onder Europese grenswaarde’

© belga

Wat gisteren al door de bevoegde ministers werd gecommuniceerd, is nu bevestigd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen: de fipronilwaarden in de besmette eieren in ons land liggen ver onder de Europese grenswaarde. Er is met andere woorden geen gevaar voor de voedselketen.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft vanmiddag concrete cijfers gegeven over de fipronilcrisis. In 21 pluimveebedrijven zouden eieren aangetroffen zijn met concentraties van maximum 0,092 mg/kg – een flink stuk onder de Europese drempelwaarde van 0,72 mg/kg. Gisteren al communiceerden minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) dat de gemeten waarden ver onder de alarmgrens lagen.

Er blijven nog altijd 51 bedrijven geblokkeerd. Er werden zowel legbedrijven als andere bedrijven (opfok- en vermeerderingsbedrijven) geblokkeerd en bemonsterd, aldus het FAVV. De absolute prioriteit waren de legbedrijven, omdat de productie van de eieren aan de consument geleverd wordt. Oorspronkelijk waren 86 bedrijven geblokkeerd. 26 legbedrijven konden al vrijgegeven worden, omdat geen besmetting kon aangetoond worden.

Er zijn nog twee legbedrijven waarvan niet alle analyse-uitslagen gekend zijn. Het FAVV doet er alles aan om deze resultaten zo snel mogelijk te bekomen om een volledig globaal beeld te kunnen geven, maar het agentschap zegt daarvoor afhankelijk te zijn van externe laboratoria. Daarnaast is er een extra monitoringprogramma opgestart bij alle niet-verdachte leghenbedrijven. Het gaat om circa 200 leghenbedrijven. Ook zij worden uit voorzorg gecontroleerd op fipronil.

Kritiek

De afgelopen dagen klonk felle kritiek op de aanpak van het FAVV. Onder meer toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) riep het agentschap op om de fipronilwaarden publiek bekend te maken, om zo ongerustheid bij consumenten weg te nemen. Test-Aankoop eist intussen dat het FAVV de lotnummers van de besmette eieren publiceert, zoals in Nederland is gebeurd, en vakbond ACV klaagt de ‘proceduritis’ bij het agentschap aan.

Partner Content