Christelijke Vakbond: ‘Bijkomende handen nodig op werkvloer in woonzorgcentra’

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn. © StampMedia

Het tekort aan personeel is de belangrijkste oorzaak van de verbeterpunten die vastgesteld zijn in de woonzorgcentra. Daarom moeten er onder meer verdere en versnelde investeringen gebeuren via een meerjarenakkoord voor bijkomend personeel.

Dit om de gestegen zorgzwaarte op te vangen. Dat zegt de christelijke bediendebond LBC-NVK in een reactie op het onderzoek naar de kwaliteit van het leven van bewoners van woonzorgcentra dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) eerder op dinsdag had voorgesteld.

Positief aan de resultaten van het onderzoek is volgens de vakbond dat de onderzochte groep ouderen zich goed voelt en privacy, veiligheid en respect ervaart in het woonzorgcentrum. Belangrijkste verbeterpunten blijken evenwel zinvolle daginvulling en de interpersoonlijke, emotionele relaties, zowel tussen bewoners onderling als tussen bewoners en personeel.

Een bevraging van LBC-NVK (2015) en ACV Openbare Diensten (2016) bij de werknemers van de Vlaamse woonzorgcentra leert onder andere dat werknemers te weinig tijd ervaren voor sociaal contact met de bewoners. De gestegen zorgzwaarte (ook door de stijging van de bewoners met cognitieve problemen) veroorzaakte een sterk gestegen werkdruk bij het personeel. Daarom vraagt de christelijke vakbond verdere en versnelde investeringen.

Daarnaast moeten er bijkomende functies voor animatie komen en meer functies die het welzijn van de bewoners ondersteunen. ‘Het moet gaan om bijkomende handen op de werkvloer’, besluit de vakbond.

Partner Content