Zijn advocaten vinden dat de onderzoekscommissie Kazachgate "uit haar rol valt" en "het vermoeden van onschuld" met de voeten treedt. Dat zeiden de advocaten op een persconferentie, meldt de RTBF.

Er wordt met veel aggressie over mijnheer Chodiev gesproken. Zo'n aggressie zien we niet als het gaat over diamantairs.

De onderzoekscommissie gaat na hoe de verruimde minnelijke schikking tot stand is gekomen. De advocaten van Chodiev klagen aan dat er vanuit de commissie voortdurend vertrouwelijke documenten en verklaringen lekken. Ze hebben hun bezwaren daarover al aan de commissie overgemaakt, maar dat mocht niet baten.

"De commissie heeft een discretieplicht, net als een onderzoeksrechter. Ze oordeelt niet", zo citeert de RTBF meester Pascal Vanderveeren. "Is het de rol van de commissie om zich over een verantwoordelijkheid uit te spreken of om kritiek te uiten die naar de veroordeling van een private persoon neigt? Dat is de rol van de commissie niet. Sinds het begin van deze commissie, stopt men niet met kritiek te geven op Patokh Chodiev. Dat gaat niet. Deze commissie wordt geacht zich te houden aan wat de politieke wereld rond de wet op de minnnelijke schikking heeft gedaan".

"Het voorwerp van de commissie was om politieke verantwoordelijken aan te duiden. Men gaat ruim aan die doelstelling voorbij. Er wordt met veel aggressie over mijnheer Chodiev gesproken. Zo'n aggressie zien we niet als het gaat over diamantairs", zei de advocaat volgens de RTBF. Vooral commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) en Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet moeten het voor de advocaat ontgelden. Zij zouden het vermoeden van onschuld niet respecteren. De advocaten van Chodiev vragen een provisionele schadevergoeding van één euro.

Zijn advocaten vinden dat de onderzoekscommissie Kazachgate "uit haar rol valt" en "het vermoeden van onschuld" met de voeten treedt. Dat zeiden de advocaten op een persconferentie, meldt de RTBF.De onderzoekscommissie gaat na hoe de verruimde minnelijke schikking tot stand is gekomen. De advocaten van Chodiev klagen aan dat er vanuit de commissie voortdurend vertrouwelijke documenten en verklaringen lekken. Ze hebben hun bezwaren daarover al aan de commissie overgemaakt, maar dat mocht niet baten."De commissie heeft een discretieplicht, net als een onderzoeksrechter. Ze oordeelt niet", zo citeert de RTBF meester Pascal Vanderveeren. "Is het de rol van de commissie om zich over een verantwoordelijkheid uit te spreken of om kritiek te uiten die naar de veroordeling van een private persoon neigt? Dat is de rol van de commissie niet. Sinds het begin van deze commissie, stopt men niet met kritiek te geven op Patokh Chodiev. Dat gaat niet. Deze commissie wordt geacht zich te houden aan wat de politieke wereld rond de wet op de minnnelijke schikking heeft gedaan"."Het voorwerp van de commissie was om politieke verantwoordelijken aan te duiden. Men gaat ruim aan die doelstelling voorbij. Er wordt met veel aggressie over mijnheer Chodiev gesproken. Zo'n aggressie zien we niet als het gaat over diamantairs", zei de advocaat volgens de RTBF. Vooral commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) en Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet moeten het voor de advocaat ontgelden. Zij zouden het vermoeden van onschuld niet respecteren. De advocaten van Chodiev vragen een provisionele schadevergoeding van één euro.