Over dit thema wordt woensdag in Antwerpen een studiedag georganiseerd.

"Inzake de seksuele uitbuiting van kinderen ging er tot op heden vooral aandacht naar de ondersteuning van kinderen en het aanpassen van strafrechtelijke instrumenten. Vanuit een breed perspectief op preventie is het ook belangrijk om het belang van dadertherapie te onderstrepen", aldus Heidi De Pauw, CEO van Child Focus.

"Voor Child Focus is het van essentieel belang dat er in ons land toegankelijke, betaalbare en vertrouwelijke zorg en ondersteuning voorzien wordt voor daders met een juridische maatregel, maar ook voor potentiële daders, die met pedofiele gevoelens, fantasieën of impulsen rondlopen en niet gekend zijn bij het gerecht. Zij kunnen nu te vaak nergens terecht."

Laagdrempelig

Het is belangrijk dat er een laagdrempelig contactpunt gecreëerd wordt in Vlaanderen, zodat mensen met een hulpvraag of een adviesvraag over pedofilie ergens terecht kunnen, stelt medeorganisator prof. Kris Goethals, directeur van het Universitair Forensisch Centrum (UFC).

Het oprichten van een telefonische hulplijn, zoals 'Stop it Now UK & Ireland' en 'Stop it Now Nederland', heeft de voorbije jaren in deze landen haar nut bewezen. In 2012-2013 namen 500 personen contact op met de hulplijn in Nederland. Inmiddels hebben 50 potentiële daders via de hulplijn hun weg gevonden naar behandeling.

(Belga/RR)

Over dit thema wordt woensdag in Antwerpen een studiedag georganiseerd. "Inzake de seksuele uitbuiting van kinderen ging er tot op heden vooral aandacht naar de ondersteuning van kinderen en het aanpassen van strafrechtelijke instrumenten. Vanuit een breed perspectief op preventie is het ook belangrijk om het belang van dadertherapie te onderstrepen", aldus Heidi De Pauw, CEO van Child Focus. "Voor Child Focus is het van essentieel belang dat er in ons land toegankelijke, betaalbare en vertrouwelijke zorg en ondersteuning voorzien wordt voor daders met een juridische maatregel, maar ook voor potentiële daders, die met pedofiele gevoelens, fantasieën of impulsen rondlopen en niet gekend zijn bij het gerecht. Zij kunnen nu te vaak nergens terecht." Het is belangrijk dat er een laagdrempelig contactpunt gecreëerd wordt in Vlaanderen, zodat mensen met een hulpvraag of een adviesvraag over pedofilie ergens terecht kunnen, stelt medeorganisator prof. Kris Goethals, directeur van het Universitair Forensisch Centrum (UFC). Het oprichten van een telefonische hulplijn, zoals 'Stop it Now UK & Ireland' en 'Stop it Now Nederland', heeft de voorbije jaren in deze landen haar nut bewezen. In 2012-2013 namen 500 personen contact op met de hulplijn in Nederland. Inmiddels hebben 50 potentiële daders via de hulplijn hun weg gevonden naar behandeling.(Belga/RR)