Child Focus krijgt steeds meer meldingen over sexting

Amerikaanse sociale mediabedrijven zoals Facebook, Instagram en Snapchat rapporteerden in 2022 maar liefst 32 miljoen beelden van vermoedelijk seksueel kindermisbruik. © BELGA

Child Focus heeft dit jaar, op 7 maanden tijd, al meer vragen en meldingen gekregen op haar hulplijn over de seksuele integriteit van kinderen op het internet dan in heel 2015. De organisatie lanceerde donderdag, op Brussel-Bad, een nieuwe campagne rond veilig surfen.

In de eerste 7 maanden van 2016 heeft de organisatie al een 200-tal vragen en meldingen gekregen over veilig internetgebruik, waarvan 135 over de seksuele integriteit van kinderen. Dat is nu al meer dan de 125 over de seksuele integriteit van kinderen die de organisatie in heel 2015 kreeg. In dat jaar kreeg Child Focus in totaal 240 vragen en meldingen over veilig internetgebruik

De stijging heeft er mogelijk mee te maken dat de hulplijn van Child Focus bekender is geworden. Bovendien zette de organisatie de voorbije jaren sterk in op bewustmaking over fenomenen als foutgelopen sexting en sextortion, waarbij jongeren misleid worden om seksueel getinte beelden door te sturen en daar achteraf mee afgeperst worden. ‘Maar mogelijk zit het aantal gevallen ook gewoon in stijgende lijn’, zegt Heidi De Pauw, algemeen directeur van Child Focus.

Child Focus lanceerde donderdag op Brussel-Bad haar nieuwe Surf Safe-campagne. Met een rodeo-surfplank trekt Child Focus de komende weken langs verschillende badplaatsen om mensen bewust te maken rond veilig internetten. Na Brussel volgen Koksijde, Wenduine, De Panne, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Blankenberge en Knokke-Heist. Het is voor het eerst dat de campagne ook Brussel-Bad aandoet. ‘Zeker in Brussel, met zijn grootstedelijke context, is het belangrijk om te informeren over veilig surfen’, zegt Brussels staatssecretaris voor Digitalisering en Gelijke Kansen Bianca Debaets. ‘Veel mensen hier hebben niet de middelen voor een lange vakantie en de kinderen zitten dan makkelijker thuis op het internet. Op dat moment is het belangrijk dat ouders een oogje in het zeil houden.’ (BELGA/JVL)

De hulplijn van Child Focus rond veilig internetten, is bereikbaar via telefoon (116 000), chat (116000.be) en e-mail (clickhelp@childfocus.org). Ook op haar website www.clicksafe.be is informatie over veilig internetten te vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content