Chauffeurs gevangenis van Vorst leggen even het werk neer

De gevangenis van Vorst © BELGA

De chauffeurs van de gevangenis van Vorst, die instaan voor het transport van gevangenen, zijn opnieuw aan het werk gegaan na een korte staking maandagochtend. Ze protesteerden tegen de hervormde wet op de private veiligheid: ‘Wij voelen ons gepakt.’ Later vandaag volgt een stakingsaanzegging.

De chauffeurs van de gevangenis van Vorst, die instaan voor het transport van gevangenen, legden maandagochtend spontaan het werk neergelegd. Dat meldt Filip Dudal, vakbondssecretaris bij ACV Openbare Diensten. Even later meldde Dudal dat de chauffers het werk opnieuw hebben hervat.

De chauffeurs zijn niet te spreken over de geplande hervorming van de wet op de private veiligheid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), waardoor private bewakingsfirma’s voortaan kunnen instaan voor het transport van gedetineerden.

‘Wij voelen ons gepakt’

Volgens Dudal zijn er al enige tijd gesprekken bezig met het kabinet Jambon en het gevangeniswezen, onder meer over het integreren van de chauffeurs in het zogenaamde Veiligheidskorps (de afdeling van de politie die agenten ontlast van niet-essentiële taken, nvdr.) ‘Tijdens die gesprekken horen we dat die integratie er komt, maar nu zegt Jambon dit weekend plots dat die taken naar de privé gaan’, klinkt het. ‘Wij voelens ons gepakt’, aldus Dudal, die toevoegde dat er later op de dag nog een stakingsaanzegging zal worden ingediend in vakbondsfront. De vakbondssecretaris verwacht bovendien nog meer spontane acties in andere gevangenissen.

De hervorming van de wet op de private veiligheid, die zaterdagmiddag door Jambon werd voorgesteld, houdt in dat bewakingsagenten vanaf nu wettelijk bevoegd zijn om politieagenten van bepaalde taken te ontlasten. Zo zouden private bewakingsfirma’s lichte fouilles kunnen doen en zullen ze in sommige gevallen ook wapens kunnen dragen. Wat het transport van gevangenen betreft, kunnen de privéfirma’s naast de voertuigen nu ook de chauffeur leveren. Voor Jambon kan de inzet van de private firma’s een oplossing zijn voor het Veiligheidskorps dat ‘vandaag toch onderbezet is’.

Rechtszaken kunnen doorgaan

Volgens Kathleen Van de Vijver, woorvoerster van het gevangeniswezen, levert de werkonderbreking weinig problemen op voor de rechtszaken die moeten plaatsvinden. ‘Assisenzaken en terreurprocessen zullen geen vertraging ondervinden. Alle voorleidingen van gedetineerden vanuit de gevangenissen buiten Brussel kunnen ook op tijd gebeuren. De zaken met gevangenen uit Brussel werden ondertussen hernomen, en we verwachten geen gevolgen voor deze namiddag’

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil in een reactie het personeel verzekeren dat hun job niet in gevaar komt en niet zal worden overgenomen door de privésector. De minister voert verder gesprekken rond de overgang van het personeel van het Veiligheidskorps naar een nieuwe, nog op te richten politiedienst. ‘Het blijft de bedoeling met de creatie van dit korps om de betrokken diensten onder één commandolijn te brengen en om de werkprocessen te optimaliseren. Dit wordt ook duidelijk uit de lijst van taken die in voorkomend geval zou worden overgedragen aan de federale politie’, zegt Geens.

(BELGA/JVL/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content