Na een ernstig geval van agressie op de lijn 81 tussen Melsele en Zwijndrecht, hebben de buschauffeurs van de stelplaats Sint-Niklaas het werk neergelegd. Het busverkeer in het Waasland is daardoor ernstig verstoord.

Een groepje minderjarigen zou een buschauffeur bewusteloos geslagen hebben op lijn 81 op de grens tussen Melsele en Zwijndrecht. Dat zou gebeurd zijn nadat de chauffeur een opmerking gaf over het feit dat ze de nooddeuren probeerden te openen en voortdurend op de bel drukten.

Jongeren
Bij het incident waren tien jongeren betrokken. Dat is volgens Marc van Weert van de vakbond ACV uitzonderlijk. "Bijna altijd gaat het om een individu dat zich boos maakt. We maken zelden mee dat groepjes jongeren een bestuurder molesteren".

De stadslijnen (1 tot 4) in Sint-Niklaas rijden niet en ook een groot deel van het streekvervoer ligt lam. Het gaat om de lijnen 91 tot 98, naar Aalst, Antwerpen Linkeroever en Londerzeel. Het verkeer op de lijnen 81 en 82 is verstoord.
CamerabeeldenDe lijnen 41 tot 44, naar Moerbeke, Hulst-Koewacht rijden normaal, net als de lijnen 21, 22 en 27 naar De Klinge-Meerdonk en Hulst, en de lijn 21 naar Kieldrecht Doel. Dat komt volgens de vakbond omdat die lijnen door onderaannemers gereden worden.

Acht jongeren werden kort na de geweldpleging op de buschauffeur van De Lijn aangetroffen in de buurt van het incident, maar zij mochten uiteindelijk beschikken omdat er "onvoldoende elementen waren om deze jongeren, of enkelen onder hen, te beschouwen als verdachten van de agressie", aldus Paul Van Tigchelt van het Antwerpse parket . Het onderzoek wordt voortgezet door de politie van Zwijndrecht in samenwerking met de cel jongerencriminaliteit van de Antwerpse politie.

"Aan de hand van de camerabeelden, die door De Lijn ter beschikking worden gesteld, en het verhoor van de buschauffeur zal worden onderzocht of de jongeren die gisterenavond werden aangetroffen, deel uitmaakten van de belagers en/of agressors op de bus. Ze werden ook allemaal door de politie gefotografeerd", aldus Van Tigchelt.

'Maatregelen gevraagd'
Over het incident zelf is Dirk Stautemas (ACOD-TBM) formeel: "We tolereren veel kleine incidenten, maar dit is de druppel", zegt hij. "Er moeten maatregelen komen." (Belga/EE/INM)

Na een ernstig geval van agressie op de lijn 81 tussen Melsele en Zwijndrecht, hebben de buschauffeurs van de stelplaats Sint-Niklaas het werk neergelegd. Het busverkeer in het Waasland is daardoor ernstig verstoord. Een groepje minderjarigen zou een buschauffeur bewusteloos geslagen hebben op lijn 81 op de grens tussen Melsele en Zwijndrecht. Dat zou gebeurd zijn nadat de chauffeur een opmerking gaf over het feit dat ze de nooddeuren probeerden te openen en voortdurend op de bel drukten. Jongeren Bij het incident waren tien jongeren betrokken. Dat is volgens Marc van Weert van de vakbond ACV uitzonderlijk. "Bijna altijd gaat het om een individu dat zich boos maakt. We maken zelden mee dat groepjes jongeren een bestuurder molesteren". De stadslijnen (1 tot 4) in Sint-Niklaas rijden niet en ook een groot deel van het streekvervoer ligt lam. Het gaat om de lijnen 91 tot 98, naar Aalst, Antwerpen Linkeroever en Londerzeel. Het verkeer op de lijnen 81 en 82 is verstoord. CamerabeeldenDe lijnen 41 tot 44, naar Moerbeke, Hulst-Koewacht rijden normaal, net als de lijnen 21, 22 en 27 naar De Klinge-Meerdonk en Hulst, en de lijn 21 naar Kieldrecht Doel. Dat komt volgens de vakbond omdat die lijnen door onderaannemers gereden worden. Acht jongeren werden kort na de geweldpleging op de buschauffeur van De Lijn aangetroffen in de buurt van het incident, maar zij mochten uiteindelijk beschikken omdat er "onvoldoende elementen waren om deze jongeren, of enkelen onder hen, te beschouwen als verdachten van de agressie", aldus Paul Van Tigchelt van het Antwerpse parket . Het onderzoek wordt voortgezet door de politie van Zwijndrecht in samenwerking met de cel jongerencriminaliteit van de Antwerpse politie. "Aan de hand van de camerabeelden, die door De Lijn ter beschikking worden gesteld, en het verhoor van de buschauffeur zal worden onderzocht of de jongeren die gisterenavond werden aangetroffen, deel uitmaakten van de belagers en/of agressors op de bus. Ze werden ook allemaal door de politie gefotografeerd", aldus Van Tigchelt. 'Maatregelen gevraagd' Over het incident zelf is Dirk Stautemas (ACOD-TBM) formeel: "We tolereren veel kleine incidenten, maar dit is de druppel", zegt hij. "Er moeten maatregelen komen." (Belga/EE/INM)