Premier Charles Michel heeft het '"onaanvaardbaar' geweld aan het einde van de nationale betoging in Brussel scherp veroordeeld en opgeroepen tot sociaal overleg. De plannen voor een indexsprong blijven behouden, zei hij op RTL-TVI en VTM.

Michel benadrukte dat betogen een democratisch recht is, maar het geweld van bepaalde manifestanten is onaanvaardbaar. "Het gerecht zal zijn werk doen", aldus nog Charles Michel die elke straffeloosheid verwierp. De eerste minister riep op tot sereniteit, wederzijds respect, luisterbereidheid en dialoog. Enkel dan kunnen er in België de nodige hervormingen doorgevoerd worden opdat de bedrijven meer jobs kunnen creëren. "We willen ons sociaal model bescherming" om de pensioenen en de sociale zekerheid te kunnen blijven betalen.

De premier verwees ook naar de ontmoeting die het kernkabinet na afloop van de manifestatie had met de vertegenwoordigers van de vakbonden. Wat de indexsprong betreft - het ABVV weigert rond te tafel te gaan zolang die maatregel niet geschrapt wordt -, benadrukte Michel dat hij gebonden is aan het regeerakkoord, waarin de indexsprong opgenomen is. Maar volgens de eerste minister is de onderhandelingsruimte "enorm", onder meer over de invoering van de pensioenhervorming, de arbeidsmarkt, .... "Ik denk ook aan allen die niet betoogd hebben en vinden dat er nood is aan stabiliteit. Daarom wil de regering de kans geven de hervormingen op te starten met respect voor het sociaal overleg." (Belga/TE)

Premier Charles Michel heeft het '"onaanvaardbaar' geweld aan het einde van de nationale betoging in Brussel scherp veroordeeld en opgeroepen tot sociaal overleg. De plannen voor een indexsprong blijven behouden, zei hij op RTL-TVI en VTM. Michel benadrukte dat betogen een democratisch recht is, maar het geweld van bepaalde manifestanten is onaanvaardbaar. "Het gerecht zal zijn werk doen", aldus nog Charles Michel die elke straffeloosheid verwierp. De eerste minister riep op tot sereniteit, wederzijds respect, luisterbereidheid en dialoog. Enkel dan kunnen er in België de nodige hervormingen doorgevoerd worden opdat de bedrijven meer jobs kunnen creëren. "We willen ons sociaal model bescherming" om de pensioenen en de sociale zekerheid te kunnen blijven betalen. De premier verwees ook naar de ontmoeting die het kernkabinet na afloop van de manifestatie had met de vertegenwoordigers van de vakbonden. Wat de indexsprong betreft - het ABVV weigert rond te tafel te gaan zolang die maatregel niet geschrapt wordt -, benadrukte Michel dat hij gebonden is aan het regeerakkoord, waarin de indexsprong opgenomen is. Maar volgens de eerste minister is de onderhandelingsruimte "enorm", onder meer over de invoering van de pensioenhervorming, de arbeidsmarkt, .... "Ik denk ook aan allen die niet betoogd hebben en vinden dat er nood is aan stabiliteit. Daarom wil de regering de kans geven de hervormingen op te starten met respect voor het sociaal overleg." (Belga/TE)