De premier deed de aankondiging zondag op RTL-TVI. België volgt daarmee het voorbeeld van andere landen.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block stelde vrijdag een nationale ebola-coördinator aan: Erika Vlieghe.

Vlieghe controleerde zaterdag de procedures op de luchthaven bij aankomst van een vlucht uit Guinee. Brussels Airlines is een van de laatste landen die nog vliegt op de regio.

De vakbonden waren vragende partij voor een screening van passagiers uit risicogebieden.

Ondertussen zijn op de luchthaven de eerste passagiers al gescreend. 'Dat gebeurt in een aparte ruimte in de luchthaven, zodat er geen opstoppingen ontstaan', vertelde Vlieghe op de VRT Radio.

Vakbonden reageren tevreden

De vakbonden op Brussels Airport reageren zondag dan ook tevreden op de aankondiging dat reizigers uit de Afrikaanse landen die momenteel getroffen worden door ebola vanaf morgen bij hun aankomst op deze luchthaven zullen gescreend worden. In verband met de bescherming van het luchthavenpersoneel tegen besmetting was dit hun voornaamste eis.

"Dit zal zeker de ongerustheid bij het personeel kunnen wegnemen", aldus vakbondsman Thierry Vuchelen (ACVLB). Net als zijn collega van de socialistische vakbond BTB Olivier Van Camp stelt hij dat hiermee de kous echter niet af is. "Samen met de ebola-coördinator Erika Vlieghe moeten we alle procedures in vliegtuigen en op de luchthaven evalueren en indien nodig finetunen", aldus Van Camp.

Volgens Vuchelen moet hierbij per beroepsgroep op de luchthaven nagegaan worden of alles in de praktijk optimaal werkt. De vakbonden spreken overigens zeer lovend over de aanpak van ebola-coördinator Vlieghe. Zij geeft maandagochtend op Brussels Airport aan vakbonden en werkgevers meer uitleg over haar bevindingen.

Europees antwoord

De ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag samen in Luxemburg om een Europees antwoord te zoeken op de ebola-epidemie.(Belga/BO)

De premier deed de aankondiging zondag op RTL-TVI. België volgt daarmee het voorbeeld van andere landen.Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block stelde vrijdag een nationale ebola-coördinator aan: Erika Vlieghe. Vlieghe controleerde zaterdag de procedures op de luchthaven bij aankomst van een vlucht uit Guinee. Brussels Airlines is een van de laatste landen die nog vliegt op de regio. De vakbonden waren vragende partij voor een screening van passagiers uit risicogebieden.Ondertussen zijn op de luchthaven de eerste passagiers al gescreend. 'Dat gebeurt in een aparte ruimte in de luchthaven, zodat er geen opstoppingen ontstaan', vertelde Vlieghe op de VRT Radio.De vakbonden op Brussels Airport reageren zondag dan ook tevreden op de aankondiging dat reizigers uit de Afrikaanse landen die momenteel getroffen worden door ebola vanaf morgen bij hun aankomst op deze luchthaven zullen gescreend worden. In verband met de bescherming van het luchthavenpersoneel tegen besmetting was dit hun voornaamste eis."Dit zal zeker de ongerustheid bij het personeel kunnen wegnemen", aldus vakbondsman Thierry Vuchelen (ACVLB). Net als zijn collega van de socialistische vakbond BTB Olivier Van Camp stelt hij dat hiermee de kous echter niet af is. "Samen met de ebola-coördinator Erika Vlieghe moeten we alle procedures in vliegtuigen en op de luchthaven evalueren en indien nodig finetunen", aldus Van Camp.Volgens Vuchelen moet hierbij per beroepsgroep op de luchthaven nagegaan worden of alles in de praktijk optimaal werkt. De vakbonden spreken overigens zeer lovend over de aanpak van ebola-coördinator Vlieghe. Zij geeft maandagochtend op Brussels Airport aan vakbonden en werkgevers meer uitleg over haar bevindingen. De ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag samen in Luxemburg om een Europees antwoord te zoeken op de ebola-epidemie.(Belga/BO)