Premier Charles Michel neemt donderdag en vrijdag deel aan zijn allereerste Europese Raad, de vergadering van de 28 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie. Het wordt meteen een belangrijke Europese top voor de 38-jarige liberaal, want hij moet mee vorm geven aan een ambitieus klimaat- en energieakkoord.

CO2-uitstoot verminderen

Op de tafel van de Europese top ligt het voorstel om de CO2-uitstoot in Europa tegen 2030 met 40 procent te verminderen, een doelstelling die politiek bindend zou worden gemaakt en vertaald moet worden in nationale targets. Het aandeel hernieuwbare energie in de totale Europese consumptie zou geleidelijk opgetrokken worden tot 27 procent, er zou ook afgesproken worden 27 procent minder energie te verbruiken. Over de cijfers kunnen de leiders ongetwijfeld een akkoord bereiken.

Hoe elk land zijn steentje zal moeten bijdragen aan het behalen van de doelstellingen is een ander paar mouwen. Zo wil België niet dat de reductie van de uitstoot van broeikasgassen alleen op basis van het criterium bbp/capita naar de lidstaten wordt 'doorgerekend'. Door het relatief hoge bbp/capita in België zou dit betekenen dat het land zijn uitstoot met 37 procent moet inperken - een moeilijke opdracht in een klein land met een vooral in Vlaanderen erg energie-intensieve industrie, luidt het.

'Realistisch blijven'

De federale regering en de deelstaten zijn het erover eens dat ook andere criteria moeten worden gehanteerd, zoals de kostprijs per ton van het wegwerken van de CO2-emissie, de zogenaamde kostenefficiëntie. "We moeten realistisch blijven", zegt men in het Belgische kamp.

Het is afwachten of de bijzonder technische discussie donderdagavond of -nacht uitmondt in een akkoord. "Het is nog te vroeg om te zeggen of er resultaat kan worden bereikt", liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel optekenen bij het binnenkomen. Volgens de Franse president François Hollande is een akkoord nochtans "binnen handbereik".

Eerste buitenlands bezoek

Enkele dagen later vertrekt Michel naar Nederland, waar hij in Den Haag een kennismakingsbezoek aan zijn ambtsgenoot Mark Rutte zal brengen. Het gaat om het eerste buitenlandse bezoek van Michel als premier. Dat heeft de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst gemeld en werd door het kabinet van premier Michel bevestigd aan Belga. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de relaties tussen de beide landen en de samenwerking binnen de Benelux en de Europese Unie. (Belga/WB)

Premier Charles Michel neemt donderdag en vrijdag deel aan zijn allereerste Europese Raad, de vergadering van de 28 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie. Het wordt meteen een belangrijke Europese top voor de 38-jarige liberaal, want hij moet mee vorm geven aan een ambitieus klimaat- en energieakkoord.Op de tafel van de Europese top ligt het voorstel om de CO2-uitstoot in Europa tegen 2030 met 40 procent te verminderen, een doelstelling die politiek bindend zou worden gemaakt en vertaald moet worden in nationale targets. Het aandeel hernieuwbare energie in de totale Europese consumptie zou geleidelijk opgetrokken worden tot 27 procent, er zou ook afgesproken worden 27 procent minder energie te verbruiken. Over de cijfers kunnen de leiders ongetwijfeld een akkoord bereiken. Hoe elk land zijn steentje zal moeten bijdragen aan het behalen van de doelstellingen is een ander paar mouwen. Zo wil België niet dat de reductie van de uitstoot van broeikasgassen alleen op basis van het criterium bbp/capita naar de lidstaten wordt 'doorgerekend'. Door het relatief hoge bbp/capita in België zou dit betekenen dat het land zijn uitstoot met 37 procent moet inperken - een moeilijke opdracht in een klein land met een vooral in Vlaanderen erg energie-intensieve industrie, luidt het. De federale regering en de deelstaten zijn het erover eens dat ook andere criteria moeten worden gehanteerd, zoals de kostprijs per ton van het wegwerken van de CO2-emissie, de zogenaamde kostenefficiëntie. "We moeten realistisch blijven", zegt men in het Belgische kamp. Het is afwachten of de bijzonder technische discussie donderdagavond of -nacht uitmondt in een akkoord. "Het is nog te vroeg om te zeggen of er resultaat kan worden bereikt", liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel optekenen bij het binnenkomen. Volgens de Franse president François Hollande is een akkoord nochtans "binnen handbereik".Enkele dagen later vertrekt Michel naar Nederland, waar hij in Den Haag een kennismakingsbezoek aan zijn ambtsgenoot Mark Rutte zal brengen. Het gaat om het eerste buitenlandse bezoek van Michel als premier. Dat heeft de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst gemeld en werd door het kabinet van premier Michel bevestigd aan Belga. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de relaties tussen de beide landen en de samenwerking binnen de Benelux en de Europese Unie. (Belga/WB)