'Om goede beslissingen te nemen die het leven van de burgers beter maken, moet je kalm onderhandelen', zei Magnette volgens VTM NIEUWS. 'Ten tweede hebben we gezegd dat we niet tegen een verdrag met Canada zijn, maar we willen niet dat dat het klimaat en de openbare diensten in gevaar brengt', vindt hij. 'En wij willen absoluut niet dat de multinationals de staat kunnen aanvallen. Dus rechtspraak moet honderd procent in handen van de staat blijven.' Ook vandaag zal er dus geen beslissing over het CETA-verdrag komen.

Magnette betreurde dat hij op het overlegcomité 'enkel ja of nee' mocht zeggen en 'geen echte discussie over de inhoud kon voeren'. 'De onderhandelingen met de Canadezen zijn beëindigd en we zijn allemaal tevreden over het resultaat, maar er zijn nog problemen binnen de Europese Unie. Daarvoor hebben we een Belgisch standpunt nodig. We moeten dus eerst een akkoord onder Belgen vinden en dan proberen om de Europese Commissie te overtuigen. Maar als de federale regering geen debat wil, dan kunnen we ook niet vooruitgaan', aldus Magnette.

'Wanneer we een internationaal verdrag ondertekenen', besloot Magnette, 'gaat dat het leven van burgers voor tientallen jaren bepalen. Dat verdient nog wel enkele dagen van onderhandelingen.'

Minister-president Rudy Demotte van de Franse Gemeenschap betreurt de houding van Europees president Donald Tusk in de onderhandelingen over het Europees-Canadese vrijhandelsakkoord CETA. "Door ons het mes op de keel te zetten, heeft men een akkoord zeker niet vergemakkelijkt...", zo verklaarde hij maandag in de commissie van het parlement van de Franse Gemeenschap.

Tusk had zondag aan premier Charles Michel laten verstaan dat hij op maandagavond contact zou opnemen met de Canadese premier Justin Trudeau om een stand van zaken op te maken over CETA en de geplande ondertekening van het vrijhandelsverdrag op donderdag. De Europees president gaf aan dat België dus nog een dag de tijd had om een standpunt over te maken.

Dat Franstalig België zich zo snel moest uitspreken over complexe tekstwijzigingen was "niet te verenigen met ons democratisch proces", zo stelde Demotte. "De parlementen van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap hebben ernstig en in detail op dit ontwerpakkoord gewerkt. Het is onontbeerlijk dat we het werk op deze manier kunnen voortzetten", aldus Demotte, die "de constructieve rol van de Canadezen" in de verf zette.

Michel: 'Kan deal niet ondertekenen'

Intussen heeft ook premier Charles Michel (MR) na een uitzonderlijk overlegcomité tussen de verschillende Belgische regeringen officieel verklaard dat ons land het CETA-verdrag niet kan ondertekenen. Daardoor wordt de Europese top van donderdag, waar de ondertekening zou plaatsvinden - waarschijnlijk afgelast.

'Ik druk geen appreciatie uit, maar het was niet mogelijk een inhoudelijke vergadering te organiseren, zelfs niet met een initiatief van de Europese Commissie en met nieuwe documenten, nieuwe teksten', aldus Michel. Hij beklemtoonde dat de federale regering '1000 procent beschikbaar' is geweest om tegemoet te komen aan de bekommernissen van de PS-cdH-meerderheden in de deelstaten. Ook de komende dagen blijft hij naar eigen zeggen bereid eventuele tegenvoorstellen over te maken aan de Europese instellingen.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageerde ontgoocheld na het overleg. 'We staan te kijk voor de hele wereld', stelde hij. 'Het is 'non', maar tegelijkertijd wordt er gezegd: 'we willen nog verder praten'.' Bourgeois beklemtoonde dat de teksten al sinds 2014 onder de regeerperiode van premier Elio Di Rupo bekend zijn en dat ze sindsdien op het vlak van de geschillenbeslechting tussen overheden en bedrijven 'enkel maar verbeterd' zijn.

N-VA voorzitter Bart De Wever haalde in een tweet vernietigend uit naar de PS. 'De PS beschadigt na Vlaanderen nu ook Europa en de wereldhandel', klinkt het.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over de weigering van Waals minister-president Paul Magnette (PS) om CETA goed te keuren.

"De PS is zich volop aan het profileren en offert het handelsakkoord daarvoor op", vulde De Wever in "De wereld vandaag" op Radio 1 aan.

Volgens hem spelen de Franstalige socialisten een puur politiek spel tegen de opkomst van de PTB. "Met inhoud heeft dit niets te maken", zei hij. Volgens de N-VA-voorzitter zadelt de PS anderen op met de gevolgen van hun beslissing. "De PS brengt al lange tijd schade toe aan anderen, en nu ook opnieuw aan Vlaanderen. Wij voeren namelijk wel degelijk handel met Canada, in tegenstelling tot Wallonië. Democratie dicteert dat je de gevolgen draagt van je eigen gedrag. Het is gemakkelijk je te profileren als je zelf geen handel met het land in kwestie voert", meende De Wever.

De Croo: 'Kan erger zijn dan de brexit'

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) reageert vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman zeer teleurgesteld op het nieuws dat België CETA, het veelbesproken vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada, niet kan ondertekenen. Als de EU en Canada er inderdaad niet in slagen om een akkoord te tekenen, dan vormt de Waalse beslissing om zich tegen de ondertekening te blijven verzetten "afbraak van Europa". Hij vreest een scenario dat "erger dan de Brexit kan zijn".

Voor De Croo zou het "een historische vergissing zijn" mocht CETA niet ondertekend worden. "En dat voor een land dat altijd een van de grondleggers geweest is van de Europese eenmaking en altijd gepleit heeft voor meer Europese integratie", aldus de liberale vicepremier. "Bovendien is ons land één van de grootste begunstigden van de EU."

"Men moet goed begrijpen wat men hier doet", gaat De Croo verder. "Dit betekent dat de EU niet langer gesprekken kan voeren in naam van de lidstaten, want elk akkoord kan in vraag gesteld worden door één van de regio's." Hij wijst er verder op dan België een kleine, open economie is, die voor 70 pct afhankelijk is van het buitenland.

De Croo is samen met koningin Mathilde op een humanitair werkbezoek in Jordanië, dat volledig in het teken staat van de opvang van Syrische vluchtelingen.

'Reputatie van België op het spel'

Voor het weekend had Paul Magnette aangegeven dat er nog over enkele belangrijke punten onenigheid ontevredenheid bestond. Vooral de uitgebreide bevoegdheid van speciale handelsrechtbanken - waar multinationals nationale wetgevingen kunnen aanvechten - ligt moeilijk voor de Waalse regering. Vrijdag volgde er nog topoverleg met de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland, maar Wallonië had meer tijd nodig.

In De Zevende Dag verklaarde eurocommissaris Marianne Thyssen zondag dat de reputatie van ons land op het spel staat. Thyssen benadrukte dat jarenlang aan het akkoord is gewerkt en dat er veel overleg aan vooraf is gegaan. De bal ligt nu in het kamp van Wallonië, aldus Thyssen. 'Ik hoop dat het een kwestie van enkele dagen is'.

Even nadien kwam er het nieuws dat Europa Wallonië geen dagen meer gaf, maar één dag: als ons land vandaag niet zijn goedkeuring geeft, zal de geplande ondertekening donderdag niet plaatsvinden. Paul Magnette was niet te spreken over een dergelijk ultimatum, dat hij als 'niet democratisch' omschreef. Hij herhaalde dat hij zich niet wil laten vastrijden binnen een bepaald tijdskader.

Wie knippert het eerst?

Daardoor komen de Europese Unie en de Waalse regering nu oog in oog te staan. Vraag is wie het eerst knippert. Politicoloog Dave Sinardet stelde eerder al dat het voor Magnette nu zaak is iets substantieels uit de brand te slepen, zodat het verzet niet puur symbolisch is geweest.

Deadline halen 'onmogelijk'

Waals parlementsvoorzitter André Antoine (cdH) verklaarde vanmorgen op Bel-RTL dat het niet mogelijk is om tegen maandagavond een akkoord te hebben over het CETA. Antoine spreekt van een 'marmelade van teksten' en vindt dat de auteurs van het verdrag daar orde in moeten scheppen.

Het verzet van het Waals Gewest nu mag niemand verbazen, meent Antoine. Het Waals Parlement heeft immers al op 27 april een gedetailleerde resolutie over het CETA goedgekeurd, na twee jaar werk.

(Belga/SK)

'Om goede beslissingen te nemen die het leven van de burgers beter maken, moet je kalm onderhandelen', zei Magnette volgens VTM NIEUWS. 'Ten tweede hebben we gezegd dat we niet tegen een verdrag met Canada zijn, maar we willen niet dat dat het klimaat en de openbare diensten in gevaar brengt', vindt hij. 'En wij willen absoluut niet dat de multinationals de staat kunnen aanvallen. Dus rechtspraak moet honderd procent in handen van de staat blijven.' Ook vandaag zal er dus geen beslissing over het CETA-verdrag komen.Magnette betreurde dat hij op het overlegcomité 'enkel ja of nee' mocht zeggen en 'geen echte discussie over de inhoud kon voeren'. 'De onderhandelingen met de Canadezen zijn beëindigd en we zijn allemaal tevreden over het resultaat, maar er zijn nog problemen binnen de Europese Unie. Daarvoor hebben we een Belgisch standpunt nodig. We moeten dus eerst een akkoord onder Belgen vinden en dan proberen om de Europese Commissie te overtuigen. Maar als de federale regering geen debat wil, dan kunnen we ook niet vooruitgaan', aldus Magnette. 'Wanneer we een internationaal verdrag ondertekenen', besloot Magnette, 'gaat dat het leven van burgers voor tientallen jaren bepalen. Dat verdient nog wel enkele dagen van onderhandelingen.'Minister-president Rudy Demotte van de Franse Gemeenschap betreurt de houding van Europees president Donald Tusk in de onderhandelingen over het Europees-Canadese vrijhandelsakkoord CETA. "Door ons het mes op de keel te zetten, heeft men een akkoord zeker niet vergemakkelijkt...", zo verklaarde hij maandag in de commissie van het parlement van de Franse Gemeenschap. Tusk had zondag aan premier Charles Michel laten verstaan dat hij op maandagavond contact zou opnemen met de Canadese premier Justin Trudeau om een stand van zaken op te maken over CETA en de geplande ondertekening van het vrijhandelsverdrag op donderdag. De Europees president gaf aan dat België dus nog een dag de tijd had om een standpunt over te maken. Dat Franstalig België zich zo snel moest uitspreken over complexe tekstwijzigingen was "niet te verenigen met ons democratisch proces", zo stelde Demotte. "De parlementen van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap hebben ernstig en in detail op dit ontwerpakkoord gewerkt. Het is onontbeerlijk dat we het werk op deze manier kunnen voortzetten", aldus Demotte, die "de constructieve rol van de Canadezen" in de verf zette.Intussen heeft ook premier Charles Michel (MR) na een uitzonderlijk overlegcomité tussen de verschillende Belgische regeringen officieel verklaard dat ons land het CETA-verdrag niet kan ondertekenen. Daardoor wordt de Europese top van donderdag, waar de ondertekening zou plaatsvinden - waarschijnlijk afgelast.'Ik druk geen appreciatie uit, maar het was niet mogelijk een inhoudelijke vergadering te organiseren, zelfs niet met een initiatief van de Europese Commissie en met nieuwe documenten, nieuwe teksten', aldus Michel. Hij beklemtoonde dat de federale regering '1000 procent beschikbaar' is geweest om tegemoet te komen aan de bekommernissen van de PS-cdH-meerderheden in de deelstaten. Ook de komende dagen blijft hij naar eigen zeggen bereid eventuele tegenvoorstellen over te maken aan de Europese instellingen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageerde ontgoocheld na het overleg. 'We staan te kijk voor de hele wereld', stelde hij. 'Het is 'non', maar tegelijkertijd wordt er gezegd: 'we willen nog verder praten'.' Bourgeois beklemtoonde dat de teksten al sinds 2014 onder de regeerperiode van premier Elio Di Rupo bekend zijn en dat ze sindsdien op het vlak van de geschillenbeslechting tussen overheden en bedrijven 'enkel maar verbeterd' zijn. N-VA voorzitter Bart De Wever haalde in een tweet vernietigend uit naar de PS. 'De PS beschadigt na Vlaanderen nu ook Europa en de wereldhandel', klinkt het.N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over de weigering van Waals minister-president Paul Magnette (PS) om CETA goed te keuren. "De PS is zich volop aan het profileren en offert het handelsakkoord daarvoor op", vulde De Wever in "De wereld vandaag" op Radio 1 aan. Volgens hem spelen de Franstalige socialisten een puur politiek spel tegen de opkomst van de PTB. "Met inhoud heeft dit niets te maken", zei hij. Volgens de N-VA-voorzitter zadelt de PS anderen op met de gevolgen van hun beslissing. "De PS brengt al lange tijd schade toe aan anderen, en nu ook opnieuw aan Vlaanderen. Wij voeren namelijk wel degelijk handel met Canada, in tegenstelling tot Wallonië. Democratie dicteert dat je de gevolgen draagt van je eigen gedrag. Het is gemakkelijk je te profileren als je zelf geen handel met het land in kwestie voert", meende De Wever.Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) reageert vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman zeer teleurgesteld op het nieuws dat België CETA, het veelbesproken vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada, niet kan ondertekenen. Als de EU en Canada er inderdaad niet in slagen om een akkoord te tekenen, dan vormt de Waalse beslissing om zich tegen de ondertekening te blijven verzetten "afbraak van Europa". Hij vreest een scenario dat "erger dan de Brexit kan zijn". Voor De Croo zou het "een historische vergissing zijn" mocht CETA niet ondertekend worden. "En dat voor een land dat altijd een van de grondleggers geweest is van de Europese eenmaking en altijd gepleit heeft voor meer Europese integratie", aldus de liberale vicepremier. "Bovendien is ons land één van de grootste begunstigden van de EU." "Men moet goed begrijpen wat men hier doet", gaat De Croo verder. "Dit betekent dat de EU niet langer gesprekken kan voeren in naam van de lidstaten, want elk akkoord kan in vraag gesteld worden door één van de regio's." Hij wijst er verder op dan België een kleine, open economie is, die voor 70 pct afhankelijk is van het buitenland. De Croo is samen met koningin Mathilde op een humanitair werkbezoek in Jordanië, dat volledig in het teken staat van de opvang van Syrische vluchtelingen.Voor het weekend had Paul Magnette aangegeven dat er nog over enkele belangrijke punten onenigheid ontevredenheid bestond. Vooral de uitgebreide bevoegdheid van speciale handelsrechtbanken - waar multinationals nationale wetgevingen kunnen aanvechten - ligt moeilijk voor de Waalse regering. Vrijdag volgde er nog topoverleg met de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland, maar Wallonië had meer tijd nodig. In De Zevende Dag verklaarde eurocommissaris Marianne Thyssen zondag dat de reputatie van ons land op het spel staat. Thyssen benadrukte dat jarenlang aan het akkoord is gewerkt en dat er veel overleg aan vooraf is gegaan. De bal ligt nu in het kamp van Wallonië, aldus Thyssen. 'Ik hoop dat het een kwestie van enkele dagen is'. Even nadien kwam er het nieuws dat Europa Wallonië geen dagen meer gaf, maar één dag: als ons land vandaag niet zijn goedkeuring geeft, zal de geplande ondertekening donderdag niet plaatsvinden. Paul Magnette was niet te spreken over een dergelijk ultimatum, dat hij als 'niet democratisch' omschreef. Hij herhaalde dat hij zich niet wil laten vastrijden binnen een bepaald tijdskader.Wie knippert het eerst?Daardoor komen de Europese Unie en de Waalse regering nu oog in oog te staan. Vraag is wie het eerst knippert. Politicoloog Dave Sinardet stelde eerder al dat het voor Magnette nu zaak is iets substantieels uit de brand te slepen, zodat het verzet niet puur symbolisch is geweest. Waals parlementsvoorzitter André Antoine (cdH) verklaarde vanmorgen op Bel-RTL dat het niet mogelijk is om tegen maandagavond een akkoord te hebben over het CETA. Antoine spreekt van een 'marmelade van teksten' en vindt dat de auteurs van het verdrag daar orde in moeten scheppen. Het verzet van het Waals Gewest nu mag niemand verbazen, meent Antoine. Het Waals Parlement heeft immers al op 27 april een gedetailleerde resolutie over het CETA goedgekeurd, na twee jaar werk.(Belga/SK)