Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) wordt zelf aangeklaagd wegens racisme. De klacht komt er na omstreden uitspraken van een medewerk(st)er van het CGKR begin deze maand. Het centrum geeft toe dat de uitlatingen "ontegensprekelijk fout" zijn, maar betreurt dat die werden "geïsoleerd uit hun context". Aanleiding voor de commotie zijn uitspraken die een medewerk(st)er van het centrum eerder deze maand deed tijdens een les "multiculturele communicatie" voor hoge functionarissen van de politie. De persoon zou daar onder meer gezegd hebben over joden dat "die mensen zich alles kunnen permitteren omdat ze geld en financiële macht hebben, maar ook omdat ze ons schuldgevoel voor de Holocaust steeds uitbuiten".

Een van de mensen die de lessen op 6 en 8 december bijwoonde, politiecommissaris bij de federale politie van Brussel David Vroome (43), heeft nu klacht ingediend tegen het centrum. De commissaris maakt melding van het incident bij het CGKR.

Het CGKR bevestigt dat het inderdaad een klacht heeft ontvangen, maar nuanceert. Volgens de organisatie zijn de uitspraken uit hun "context geïsoleerd". De betrokken medewerk(st)er zou op een vraag over de specifieke situatie van sommige leden van de joodse en Indiase gemeenschap in België gereageerd hebben dat "deze vraag zich anders stelt voor hen, aangezien "zij werk, geld en macht hebben'". De medewerk(st)er vermeldde ook dat de relaties tussen de leden van de joodse gemeenschap en de Belgen, en dat "zij meer op zich leven", beïnvloed waren door hun geschiedenis; het feit dat zij naar concentratiekampen gestuurd werden, ook al had België niets te maken met deze kampen, aldus het CGKR.

"Ontegensprekelijk fout"

"Deze uitspraken zijn ontegensprekelijk fout en hebben geen plaats in de vormingen van het centrum en in zijn dagelijkse werking", laat het CGKR nog weten. De directie heeft dit weekend maatregelen genomen om aanvullende informatie te krijgen en ervoor te zorgen dat een dergelijke fout in de toekomst niet meer gebeurt. "In het algemeen kan het centrum niet uitsluiten dat zijn medewerkers geen uitglijders, vergissingen of ernstige fouten maken. De directie van het Centrum aanvaardt en neemt iedere constructieve kritiek voor zijn rekening, maar werkt op een basis van vertrouwen met zijn medewerkers die dezelfde professionele, ethische en deontologische waarden delen." (Belga/INM)

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) wordt zelf aangeklaagd wegens racisme. De klacht komt er na omstreden uitspraken van een medewerk(st)er van het CGKR begin deze maand. Het centrum geeft toe dat de uitlatingen "ontegensprekelijk fout" zijn, maar betreurt dat die werden "geïsoleerd uit hun context". Aanleiding voor de commotie zijn uitspraken die een medewerk(st)er van het centrum eerder deze maand deed tijdens een les "multiculturele communicatie" voor hoge functionarissen van de politie. De persoon zou daar onder meer gezegd hebben over joden dat "die mensen zich alles kunnen permitteren omdat ze geld en financiële macht hebben, maar ook omdat ze ons schuldgevoel voor de Holocaust steeds uitbuiten". Een van de mensen die de lessen op 6 en 8 december bijwoonde, politiecommissaris bij de federale politie van Brussel David Vroome (43), heeft nu klacht ingediend tegen het centrum. De commissaris maakt melding van het incident bij het CGKR. Het CGKR bevestigt dat het inderdaad een klacht heeft ontvangen, maar nuanceert. Volgens de organisatie zijn de uitspraken uit hun "context geïsoleerd". De betrokken medewerk(st)er zou op een vraag over de specifieke situatie van sommige leden van de joodse en Indiase gemeenschap in België gereageerd hebben dat "deze vraag zich anders stelt voor hen, aangezien "zij werk, geld en macht hebben'". De medewerk(st)er vermeldde ook dat de relaties tussen de leden van de joodse gemeenschap en de Belgen, en dat "zij meer op zich leven", beïnvloed waren door hun geschiedenis; het feit dat zij naar concentratiekampen gestuurd werden, ook al had België niets te maken met deze kampen, aldus het CGKR. "Ontegensprekelijk fout" "Deze uitspraken zijn ontegensprekelijk fout en hebben geen plaats in de vormingen van het centrum en in zijn dagelijkse werking", laat het CGKR nog weten. De directie heeft dit weekend maatregelen genomen om aanvullende informatie te krijgen en ervoor te zorgen dat een dergelijke fout in de toekomst niet meer gebeurt. "In het algemeen kan het centrum niet uitsluiten dat zijn medewerkers geen uitglijders, vergissingen of ernstige fouten maken. De directie van het Centrum aanvaardt en neemt iedere constructieve kritiek voor zijn rekening, maar werkt op een basis van vertrouwen met zijn medewerkers die dezelfde professionele, ethische en deontologische waarden delen." (Belga/INM)