Op een studiedag over de veiligheid in recreatieparken verklaarde ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom dinsdag dat het niet meer lukt om voor de zomer tot een wettelijke basis te komen voor een databank die het mogelijk moet maken jongeren die amok hebben gemaakt in een recreatiepark, elders de toegang te verbieden. Voor maatregelen op de korte termijn is wel al een en ander mogelijk zoals het plaatsen van camera's op meer afgelegen plekken van een recreatiedomein en het inzetten van ouderen uit probleemwijken als steward.

Volgens de minister kan het niet dat omwonenden en families die een aangename recreatiesfeer opzoeken, het slachtoffer worden van enkele amokmakers. "We moeten met het zomerseizoen voor de deur zeer kort op de bal spelen. We moeten snel en duidelijk het signaal geven dat situaties zoals we die recent in Hofstade gekend hebben, niet aanvaardbaar zijn".

Intern reglement

Verschillende parken namen al een reeks veiligheidsmaatregelen die ook elders toepasbaar zijn. Het intern parkreglement van De Nekker in Mechelen stelt duidelijk dat wie zich daar een keer misdraagt, een volgende keer niet welkom is. Om andere parken te helpen bij het opstellen van zo'n reglement, heeft Turtelbooms administratie een concreet voorbeeld van 'ontbindend beding' of clausule uitgewerkt die kan dienen als basis voor uitsluiting.

Centrale databank

Op langere termijn wil de minister nog verder gaan en voorkomen dat herrieschoppers, nadat ze in het ene domein worden uitgesloten, gewoon in een ander park amok gaan maken. Er is dus een juridische basis nodig indien de parken gegevens willen uitwisselen of voor het bewaren van gegevens in een centrale databank.

Concreet kan er een uitbreiding komen van artikel 119bis van de nieuwe Gemeentewet met een nieuwe administratieve sanctie (de uitsluiting) of er kan een wet komen die vergelijkbaar is met de Voetbalwet, waarmee het hooliganisme werd aangepakt. Voor de zomer een wettelijke basis rond hebben, is volgens Turtelboom wellicht te kort dag. (Belga)

Op een studiedag over de veiligheid in recreatieparken verklaarde ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom dinsdag dat het niet meer lukt om voor de zomer tot een wettelijke basis te komen voor een databank die het mogelijk moet maken jongeren die amok hebben gemaakt in een recreatiepark, elders de toegang te verbieden. Voor maatregelen op de korte termijn is wel al een en ander mogelijk zoals het plaatsen van camera's op meer afgelegen plekken van een recreatiedomein en het inzetten van ouderen uit probleemwijken als steward. Volgens de minister kan het niet dat omwonenden en families die een aangename recreatiesfeer opzoeken, het slachtoffer worden van enkele amokmakers. "We moeten met het zomerseizoen voor de deur zeer kort op de bal spelen. We moeten snel en duidelijk het signaal geven dat situaties zoals we die recent in Hofstade gekend hebben, niet aanvaardbaar zijn". Intern reglement Verschillende parken namen al een reeks veiligheidsmaatregelen die ook elders toepasbaar zijn. Het intern parkreglement van De Nekker in Mechelen stelt duidelijk dat wie zich daar een keer misdraagt, een volgende keer niet welkom is. Om andere parken te helpen bij het opstellen van zo'n reglement, heeft Turtelbooms administratie een concreet voorbeeld van 'ontbindend beding' of clausule uitgewerkt die kan dienen als basis voor uitsluiting. Centrale databank Op langere termijn wil de minister nog verder gaan en voorkomen dat herrieschoppers, nadat ze in het ene domein worden uitgesloten, gewoon in een ander park amok gaan maken. Er is dus een juridische basis nodig indien de parken gegevens willen uitwisselen of voor het bewaren van gegevens in een centrale databank. Concreet kan er een uitbreiding komen van artikel 119bis van de nieuwe Gemeentewet met een nieuwe administratieve sanctie (de uitsluiting) of er kan een wet komen die vergelijkbaar is met de Voetbalwet, waarmee het hooliganisme werd aangepakt. Voor de zomer een wettelijke basis rond hebben, is volgens Turtelboom wellicht te kort dag. (Belga)