Terwijl gewacht wordt op het 'afsluitend verslag' van federaal informateur Bart De Wever (N-VA) sloegen PS en CDH donderdag de handen in elkaar voor de vorming van een Waalse regering en, samen met de FDF, een Brusselse regering. Een dag later maakten N-VA en CD&V bekend dat ze dinsdag starten met de onderhandelingen voor de vorming van een Vlaamse regering.

Regionaal versus federaal

Fourny kreeg in het programma Mise au point op de RTBF de vraag of het mogelijk is dat zijn partij op regionaal niveau centrumlinkse coalities aangaat en op federaal niveau voor een centrumrechste coalitie kiest, waar N-VA en CD&V voor ijveren.

Het Waalse parlementslid sloot dat niet uit: 'Het institutioneel systeem laat dat toe.'

MR bij N-VA

Fourny verbrak ook de discretie die heerst rond de opdracht en de werkzaamheden van De Wever door te zeggen dat CDH blijft meewerken aan 'technische werkgroepen'.

Hij zei ook dat een delegatie van de MR zaterdagmiddag een ontmoeting met de N-VA.

Franstalige meerderheid

Geconfronteerd met de uitspraken van Fourny stuurde Ecolo-Kamerlid Marcel Cheron meteen een waarschuwing aan het adres van Kamervoorzitter André Flahaut (PS). 'Wees op uw hoede voor deze partij, ze heeft op federaal vlak zaken voor u in petto die op weinig sympathie zullen kunnen rekenen.'

Flahaut riposteerde dat de toekomstige federale regering maar beter een meerderheid aan Franstalige kant kan hebben. Is dat niet het geval, dan 'worden de Franstaligen tot zelfmoord aangezet'.

In de nieuwe Kamer bezetten CDH (9) en MR (20) minder dan de helft van de 63 Franstalige zetels. Volgens Flahaut moet de PS, als grootste Franstalige partij (23 zetels), mee in de federale regering.

Bij MR-parlementslid Willy Borsus luidde het dat een nieuw initiatief van de koning wordt afgewacht, na de overhandiging van het verslag van De Wever op dinsdag. (Belga/KVDA)

Terwijl gewacht wordt op het 'afsluitend verslag' van federaal informateur Bart De Wever (N-VA) sloegen PS en CDH donderdag de handen in elkaar voor de vorming van een Waalse regering en, samen met de FDF, een Brusselse regering. Een dag later maakten N-VA en CD&V bekend dat ze dinsdag starten met de onderhandelingen voor de vorming van een Vlaamse regering.Regionaal versus federaalFourny kreeg in het programma Mise au point op de RTBF de vraag of het mogelijk is dat zijn partij op regionaal niveau centrumlinkse coalities aangaat en op federaal niveau voor een centrumrechste coalitie kiest, waar N-VA en CD&V voor ijveren. Het Waalse parlementslid sloot dat niet uit: 'Het institutioneel systeem laat dat toe.'MR bij N-VAFourny verbrak ook de discretie die heerst rond de opdracht en de werkzaamheden van De Wever door te zeggen dat CDH blijft meewerken aan 'technische werkgroepen'. Hij zei ook dat een delegatie van de MR zaterdagmiddag een ontmoeting met de N-VA. Franstalige meerderheid Geconfronteerd met de uitspraken van Fourny stuurde Ecolo-Kamerlid Marcel Cheron meteen een waarschuwing aan het adres van Kamervoorzitter André Flahaut (PS). 'Wees op uw hoede voor deze partij, ze heeft op federaal vlak zaken voor u in petto die op weinig sympathie zullen kunnen rekenen.' Flahaut riposteerde dat de toekomstige federale regering maar beter een meerderheid aan Franstalige kant kan hebben. Is dat niet het geval, dan 'worden de Franstaligen tot zelfmoord aangezet'. In de nieuwe Kamer bezetten CDH (9) en MR (20) minder dan de helft van de 63 Franstalige zetels. Volgens Flahaut moet de PS, als grootste Franstalige partij (23 zetels), mee in de federale regering. Bij MR-parlementslid Willy Borsus luidde het dat een nieuw initiatief van de koning wordt afgewacht, na de overhandiging van het verslag van De Wever op dinsdag. (Belga/KVDA)