Els Van Hoof (CD&V) waarschuwt dat voor heel wat vrouwen en meisjes de zomer een grote risicoperiode is voor genitale verminking. Veel Belgische vrouwen en meisjes worden namelijk tijdens een verblijf in hun thuisland besneden.

Momenteel kunnen personen die de vrouwenbesnijdenis uitvoeren al worden vervolgd, maar Van Hoof wil dat uitbreiden tot personen die aanzetten tot de verminking. De straf die ze voor ogen heeft, zou acht dagen tot een jaar celstraf bedragen. "Hierdoor heeft de rechter voldoende mogelijkheden om een straf op te leggen die in verhouding staat tot de feiten", zegt ze.

De senatrice wijst onder meer op het geval van een Brusselse moskee waar de imam tijdens zijn preek genitale verminking zou aanprijzen. Volgens een studie van het European Institute for Gender Equality leven in ons land 6.260 slachtoffers van vrouwelijke genitale verminking, terwijl nog eens 1.975 meisjes en vrouwen het risico lopen om slachtoffer te worden.

Nog voor verkiezingen stemmen

Vrouwelijke asielzoekers roepen de besnijdenis ook steeds vaker in als argument om het statuut van vluchteling te bekomen. Dat bleek enkele maanden geleden nog uit het antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) op een schriftelijke vraag. Het aantal beslissingen van het Commissariaat-generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen waarbij genitale verminking werd ingeroepen steeg in de periode 2007-2012 van 83 tot 490. In 2012 werd in 42 procent van de gevallen positief geantwoord.

Van Hoof wil het wetsvoorstel na het reces laten agenderen in de Senaatscommissie Justitie, zodat het mogelijk nog voor de verkiezingen gestemd kan raken. (Belga/AVE)

Els Van Hoof (CD&V) waarschuwt dat voor heel wat vrouwen en meisjes de zomer een grote risicoperiode is voor genitale verminking. Veel Belgische vrouwen en meisjes worden namelijk tijdens een verblijf in hun thuisland besneden. Momenteel kunnen personen die de vrouwenbesnijdenis uitvoeren al worden vervolgd, maar Van Hoof wil dat uitbreiden tot personen die aanzetten tot de verminking. De straf die ze voor ogen heeft, zou acht dagen tot een jaar celstraf bedragen. "Hierdoor heeft de rechter voldoende mogelijkheden om een straf op te leggen die in verhouding staat tot de feiten", zegt ze. De senatrice wijst onder meer op het geval van een Brusselse moskee waar de imam tijdens zijn preek genitale verminking zou aanprijzen. Volgens een studie van het European Institute for Gender Equality leven in ons land 6.260 slachtoffers van vrouwelijke genitale verminking, terwijl nog eens 1.975 meisjes en vrouwen het risico lopen om slachtoffer te worden.Nog voor verkiezingen stemmen Vrouwelijke asielzoekers roepen de besnijdenis ook steeds vaker in als argument om het statuut van vluchteling te bekomen. Dat bleek enkele maanden geleden nog uit het antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) op een schriftelijke vraag. Het aantal beslissingen van het Commissariaat-generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen waarbij genitale verminking werd ingeroepen steeg in de periode 2007-2012 van 83 tot 490. In 2012 werd in 42 procent van de gevallen positief geantwoord. Van Hoof wil het wetsvoorstel na het reces laten agenderen in de Senaatscommissie Justitie, zodat het mogelijk nog voor de verkiezingen gestemd kan raken. (Belga/AVE)