CD&V is bereid om onmiddellijk de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde op te starten, op voorwaarde dat ook de andere zeven partijen ermee instemmen de zogenaamde "ballast" uit de onderhandelingen te halen. Dat zei CD&V-voorzitter Wouter Beke woensdagavond na overleg bij de Vlaamse christendemocraten.

Formateur Elio Di Rupo had CD&V eerder op de dag vijf onderhandelingsprincipes voorgelegd en vroeg tegen donderdagmiddag 13 uur een antwoord, maar moet dus niet tot dan wachten.

Wetsvoorstellen

Beke stelt naar eigen zeggen vast dat Di Rupo de negen wetsvoorstellen die de CD&V-voorzitter zelf als koninklijk onderhandelaar uitwerkte, "grotendeels overneemt".

Ook heeft hij genoteerd dat de formateur de zogenaamde "ballast" definitief uit de onderhandelingen haalt. Met die ballast bedoelt hij onder andere de compensaties voor de Franstaligen voor de splitsing, de tweetalige kieslijsten in Brussel en de ratificatie van het Minderhedenverdrag.

Instemming

De christendemocraten zeggen bereid te zijn de werkzaamheden te starten, maar dan wel met klare afspraken. Zo moet de formateur ook van de zeven andere partijen (PS, MR, Open VLD, SP.A, CDH, Ecolo en Groen!) de uitdrukkelijke instemming krijgen op zijn voorstel.

Concreet komt dat erop neer dat ze bevestigen dat de "ballast" definitief uit de onderhandelingen is gehaald. Beke: "Zoals gezegd moet hij aantonen dat hij hieromtrent een tweederdemeerderheid verenigd krijgt".

Beke legt daarmee de bal in het kamp van de MR. Het is immers nog maar de vraag of de Franstalige liberalen met die eisen akkoord zullen gaan. (Belga/KVDA/RVC)

CD&V is bereid om onmiddellijk de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde op te starten, op voorwaarde dat ook de andere zeven partijen ermee instemmen de zogenaamde "ballast" uit de onderhandelingen te halen. Dat zei CD&V-voorzitter Wouter Beke woensdagavond na overleg bij de Vlaamse christendemocraten. Formateur Elio Di Rupo had CD&V eerder op de dag vijf onderhandelingsprincipes voorgelegd en vroeg tegen donderdagmiddag 13 uur een antwoord, maar moet dus niet tot dan wachten.Wetsvoorstellen Beke stelt naar eigen zeggen vast dat Di Rupo de negen wetsvoorstellen die de CD&V-voorzitter zelf als koninklijk onderhandelaar uitwerkte, "grotendeels overneemt". Ook heeft hij genoteerd dat de formateur de zogenaamde "ballast" definitief uit de onderhandelingen haalt. Met die ballast bedoelt hij onder andere de compensaties voor de Franstaligen voor de splitsing, de tweetalige kieslijsten in Brussel en de ratificatie van het Minderhedenverdrag. Instemming De christendemocraten zeggen bereid te zijn de werkzaamheden te starten, maar dan wel met klare afspraken. Zo moet de formateur ook van de zeven andere partijen (PS, MR, Open VLD, SP.A, CDH, Ecolo en Groen!) de uitdrukkelijke instemming krijgen op zijn voorstel. Concreet komt dat erop neer dat ze bevestigen dat de "ballast" definitief uit de onderhandelingen is gehaald. Beke: "Zoals gezegd moet hij aantonen dat hij hieromtrent een tweederdemeerderheid verenigd krijgt". Beke legt daarmee de bal in het kamp van de MR. Het is immers nog maar de vraag of de Franstalige liberalen met die eisen akkoord zullen gaan. (Belga/KVDA/RVC)