CD&V-voorzitter Wouter Beke geeft toe dat zijn partij de afgelopen week "geen goede beurt" maakte in de communicatie over de nota van formateur Di Rupo.

CD&V zei eerst wel te willen onderhandelen als ook de N-VA dat doet. Later bracht de partij ook inhoudelijke bezwaren naar boven: onder meer het luik rond Brussel en BHV lag de christendemocraten zwaar op de maag.

Intussen laat de PS in de media uitschijnen dat Di Rupo's nota dicht aanleunt bij de voorstellen die bemiddelaar Beke in mei zelf op papier had gezet. Beke heeft die voorstellen nooit publiek gemaakt "op vraag van Di Rupo". De CD&V-voorzitter maakt zijn voorstellen nu zelf bekend "omdat de formateur zelf de discretie doorbreekt".

Ballast

In het luik van zijn nota over BHV en Brussel heeft Di Rupo vier elementen toegevoegd die er voor CD&V te veel aan zijn: de federale kieskring, tweetalige lijsten in Brussel, de goedkeuring van het minderhedenverdrag en punten rond de taalwetgeving. "Door die stenen op de kruiwagen te laden is die te zwaar en kan die niet meer bollen", zegt Beke. "Onze vraag is: haal die ballast weg".

Volgens Beke was er over zijn nota een akkoord met PS en N-VA. Die twee zijn, samen met CD&V, goed voor 70 zetels in de Kamer. "Wij stellen voor om van dit evenwicht te vertrekken en vragen de formateur om de overige zetels nodig voor een tweederdemeerderheid te zoeken".

Als Di Rupo zonder N-VA verder wil, zal hij moeten aantonen dat de MR gegarandeerd de nodige tweederdemeerderheid wil geven. CD&V is, zacht gezegd, sceptisch over die optie, vooral omdat Di Rupo zelf aangegeven zou hebben dat dit niet mogelijk is. (Belga/TE)

CD&V-voorzitter Wouter Beke geeft toe dat zijn partij de afgelopen week "geen goede beurt" maakte in de communicatie over de nota van formateur Di Rupo. CD&V zei eerst wel te willen onderhandelen als ook de N-VA dat doet. Later bracht de partij ook inhoudelijke bezwaren naar boven: onder meer het luik rond Brussel en BHV lag de christendemocraten zwaar op de maag. Intussen laat de PS in de media uitschijnen dat Di Rupo's nota dicht aanleunt bij de voorstellen die bemiddelaar Beke in mei zelf op papier had gezet. Beke heeft die voorstellen nooit publiek gemaakt "op vraag van Di Rupo". De CD&V-voorzitter maakt zijn voorstellen nu zelf bekend "omdat de formateur zelf de discretie doorbreekt". Ballast In het luik van zijn nota over BHV en Brussel heeft Di Rupo vier elementen toegevoegd die er voor CD&V te veel aan zijn: de federale kieskring, tweetalige lijsten in Brussel, de goedkeuring van het minderhedenverdrag en punten rond de taalwetgeving. "Door die stenen op de kruiwagen te laden is die te zwaar en kan die niet meer bollen", zegt Beke. "Onze vraag is: haal die ballast weg". Volgens Beke was er over zijn nota een akkoord met PS en N-VA. Die twee zijn, samen met CD&V, goed voor 70 zetels in de Kamer. "Wij stellen voor om van dit evenwicht te vertrekken en vragen de formateur om de overige zetels nodig voor een tweederdemeerderheid te zoeken". Als Di Rupo zonder N-VA verder wil, zal hij moeten aantonen dat de MR gegarandeerd de nodige tweederdemeerderheid wil geven. CD&V is, zacht gezegd, sceptisch over die optie, vooral omdat Di Rupo zelf aangegeven zou hebben dat dit niet mogelijk is. (Belga/TE)