CD&V wil bankgeheim volledig op de schop

07/11/16 om 19:53 - Bijgewerkt om 19:53

Hef het bankgeheim helemaal op om de fiscus meer slagkracht te geven. Dat herhaalt regeringspartij CD&V. Aanleiding is een rapport waarin het Rekenhof aankaart dat de fiscus kansen laat liggen bij controles naar mensen die veel rijker lijken dan hun belastingaangifte doet vermoeden.

CD&V wil bankgeheim volledig op de schop

Roel Deseyn, Kamerlid voor CD&V © BELGA

Volgens het Rekenhof vraagt de fiscus 'zelden' de opheffing van het bankgeheim bij dergelijke omstandige controles. De Bijzondere Belastinginspectie doet het wel, maar nog steeds slechts in beperkte mate.

CD&V wil daar een mouw aan passen. 'Nu wordt de fiscus nog belemmerd door de complexe procedure die moet doorlopen worden om belastingontduiking te bewijzen vooraleer een aanvraag voor inlichtingen kan ingediend worden bij de respectievelijke financiële instellingen', verduidelijkt Kamerlid Roel Deseyn. 'Door die rompslomp kan de fiscus niet efficiënt onderzoeken wat de staat van de rekeningen van de belastingplichtige en diens vermogen is.'

Begin dit jaar diende Deseyn, samen met onder anderen zijn fractieleider Servais Verherstraeten, al een wetsvoorstel in om het bancaire bankgeheim volledig op te heffen. De CD&V'er brengt het nu opnieuw onder de aandacht brengt en wijst erop dat de discretieplicht nog meer nadelen heeft. Zo maakt het het moeilijker om mensen te zoeken die hun spaargeld over verschillende rekeningen spreiden om onterecht te genieten van de vrijstelling van roerende voorheffing. Bovendien hebben internationale regels voor een ongelijke toepassing gezorgd tussen rekeningen in België en die in het buitenland. Voordeel is dan weer dat veel meer belastingbrieven vooraf al correct ingevuld zouden kunnen worden.

Opheffen dus, besluit Deseyn. En wat met de privacy of het oneigenlijk gebruik van gegevens door de belastingadministratie? Die kunnen volgens hem perfect verzekerd worden met een systeem van machtiging in combinatie met een getrapte procedure. (BELGA/JVL)

Onze partners