CD&V wil ambitie om laagste uitkeringen op te trekken behouden

11/10/17 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:41

Bron: Belga

Regeringspartij CD&V wil dat de regering de ambitie behoudt om de laagste uitkeringen op de trekken tot boven de Europese armoededrempel. Dat zei CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten woensdag in het debat over de state of the union. Verherstraeten wees erop dat die ambitie in het regeerakkoord staat en dat de premier daar dinsdag aan heeft herinnerd.

CD&V wil ambitie om laagste uitkeringen op te trekken behouden

Servais Verherstraeten © Belga

Afgelopen weekend zei staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) dat de ambitie wellicht deze legislatuur niet gehaald zou worden. De linkse oppositie meent dat de regering haar woord niet nakomt. CD&V wil de ambitie alvast behouden.

'Ik weet ook dat er budgettaire beperkingen zijn, maar we moeten de ambitie behouden om voor de groep van de meest kwetsbare hun uitkering op te trekken tot het niveau van de Europese armoededrempel. Dat is wat in het regeerakkoord staat en de eerste minister heeft daar gisteren aan herinnerd. Zijn woorden zijn niet in dovemansoren gevallen', zei Verherstraeten.

Staatsecretaris Demir kwam in het debat tussen. 'We hebben nog 18 maanden te gaan. Yves Leterme beloofde op Rerum Novarum in 2007 om de sociale minima met twee miljard te verhogen. Het is de ambitie geweest van elke regering en die ambitie hebben wij ook', zei ze.

Fiscale rechtvaardigheid, het stokpaardje van CD&V, levert volgens dezelfde oppositie maar een mager resultaat op. Verherstraeten verzette zich tegen de 'karikatuur' die daarvan wordt gemaakt. 'Fiscale rechtvaardigheid gaat niet over meer belasten, maar over anders belasten om de inspanningen zo rechtvaardig mogelijk te verdelen.'

Onze partners