De race 'om ter strafst' om het buikgevoel van de Vlaming te vatten is in de context van zoveel miserie onkies. Alsof de kwetsbare Vlaming er beter van wordt door andere mensen in miserie niet verder te helpen', zei Koen Van den Heuvel. Het leverde hem applaus op van oppositiepartijen Groen en SP.A. Op de N-VA-banken bleef het stil.

Van den Heuvel had eerder in het debat al laten verstaan dat hij zich ergert aan de 'bangmakerij' van sommige politieke prominenten in het dossier van de vluchtelingencrisis. Hij noemde daarbij geen politici of partijen bij naam.

Volgens Van den Heuvel stelt de vluchtelingencrisis Vlaanderen effectief voor uitdagingen, maar kan en zal Vlaanderen doen wat het moet doen om kwetsbare mensen op te vangen. De instroom van vluchtelingen veroorzaakt een mix van 'solidariteit en onbehagen'. Dat onbehagen moet ook benoemd worden. Maar er zijn er ook die dat onbehagen voeden en dat gaat voor de CD&V'er een stap te ver. Het afleggen van straffe verklaringen om op die manier het 'buikgevoel' van de Vlaming te vatten is volgens hem 'onkies'.

Van den Heuvel sloot zijn tussenkomst over de vluchtelingen af met een citaat van Edmund Burke: 'Wanneer politieke leiders ervoor kiezen om bieder te worden op een populariteitsveiling, verworden ze tot vleiers in plaats van wetgevers, tot instrumenten in plaats van gidsen van het volk'.

Kinderbijslag

De CD&V'er kreeg nog de vraag wat hij vond van het N-VA-wetsvoorstel om pas een volledige kinderbijslag toe te kennen aan iemand na vier jaar wettig verblijf in ons land. 'Elk kind is voor ons gelijk', herhaalde Van den Heuvel, verwijzend naar het regeerakkoord. 'De vluchtelingen moeten zich integreren. Ze moeten Nederlands leren en moeten op zoek naar werk. Maar we moeten hen ook kansen geven. We mogen hen niet 100 meter achterop sturen. Een volwaardige kinderbijslag hoort daarbij'. (Belga/KVDA)

De race 'om ter strafst' om het buikgevoel van de Vlaming te vatten is in de context van zoveel miserie onkies. Alsof de kwetsbare Vlaming er beter van wordt door andere mensen in miserie niet verder te helpen', zei Koen Van den Heuvel. Het leverde hem applaus op van oppositiepartijen Groen en SP.A. Op de N-VA-banken bleef het stil. Van den Heuvel had eerder in het debat al laten verstaan dat hij zich ergert aan de 'bangmakerij' van sommige politieke prominenten in het dossier van de vluchtelingencrisis. Hij noemde daarbij geen politici of partijen bij naam. Volgens Van den Heuvel stelt de vluchtelingencrisis Vlaanderen effectief voor uitdagingen, maar kan en zal Vlaanderen doen wat het moet doen om kwetsbare mensen op te vangen. De instroom van vluchtelingen veroorzaakt een mix van 'solidariteit en onbehagen'. Dat onbehagen moet ook benoemd worden. Maar er zijn er ook die dat onbehagen voeden en dat gaat voor de CD&V'er een stap te ver. Het afleggen van straffe verklaringen om op die manier het 'buikgevoel' van de Vlaming te vatten is volgens hem 'onkies'. Van den Heuvel sloot zijn tussenkomst over de vluchtelingen af met een citaat van Edmund Burke: 'Wanneer politieke leiders ervoor kiezen om bieder te worden op een populariteitsveiling, verworden ze tot vleiers in plaats van wetgevers, tot instrumenten in plaats van gidsen van het volk'. De CD&V'er kreeg nog de vraag wat hij vond van het N-VA-wetsvoorstel om pas een volledige kinderbijslag toe te kennen aan iemand na vier jaar wettig verblijf in ons land. 'Elk kind is voor ons gelijk', herhaalde Van den Heuvel, verwijzend naar het regeerakkoord. 'De vluchtelingen moeten zich integreren. Ze moeten Nederlands leren en moeten op zoek naar werk. Maar we moeten hen ook kansen geven. We mogen hen niet 100 meter achterop sturen. Een volwaardige kinderbijslag hoort daarbij'. (Belga/KVDA)